Звезден екип и музика, неподвластна на времето, в новия албум на Лий Ритенауър A Twist of Rit

Звезден екип и музика, неподвластна на времето, в новия албум на Лий Ритенауър A Twist of Rit

Четири десетилетия след издаването на дебютния си солов албум First Course Лий Ритенауър не просто продължава да прави вълнуваща музика, а такава, която е неподвластна на времето. Доказва го новият албум на големия китарист A Twist of Rit, в който той включва както нов материал, така и версии на свои по-стари композиции. „Имам 20-годишен син, който е професионален барабанист – той свири с мен и с някои други хора, така че аз винаги слушам всички тези млади групи, които се появяват. Това, което започнах да забелязвам е, че те взаимстват елементи от нашата музика, създадена през 70-те и 80-те години. Тогава си помислих какво ще стане, ако вземем някои композиции от ранните ми звукозаписи и им придадем ново звучене? Ние разполагахме с 12-членна формация, свиреща на живо в студиото, която допринесе за свежото усещане и съвременния облик на пиесите.“ – казва Лий Ритенауър в интервю за guitarworld.com.

A Twist of Rit е записан с участието на десетки известни музиканти, сред които Дейв Уекъл, Джон Бийсли, Мелвин Дейвис, Патрис Ръшън, Макото Озоне, Дейв Грусин, Майкъл Томпсън, Рон Брунер джуниър и др. В изпълненията се включва 5-членна брас секция, а на тенор саксофона е Ърни Уотс. В компактдиска свири и носителят на голямата награда в конкурса, организиран от Ритенауър миналата година - Six String Theory Competition. Това е китаристът от Унгария Тони Пустай. Той беше избран сред 500 кандидати от 72 държави.

Новият албум на Лий Ритенауър е записан с енергията и таланта на първокласани музиканти и е белязан от забележителния дългогодишен опит на китариста. Дискът включва 12 композиции, в които се преплитат фънк, фюжън и изискан джаз. Ритенауър споделя, че няма навика да слуша своите албуми след издаването им, но в случая A Twist of Rit му е върнал хубави спомени. „Този проект ми позволи да премина през целия си каталог и да направя различни плейлисти. Беше забавно да се върна отново към 70-те, 80-те и 90-те години и да си спомня по нещо за всяка от композициите. Аз не исках непременно да се връщам към най-известните си теми. Исках да взема пиеси, които усещах, че са актуални и днес.“

Дата на издаване: 21 август 2015 г. от Concord Records

  • Музика от новия албум на Лий Ритенауър звучи днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All Time Jazz Masters.