Задълбочени и интимни диалози за тромпет и контрабас в новия дуо албум на Тил Брьонер и Дитер Илг – Nightfall

Задълбочени и интимни диалози за тромпет и контрабас в новия дуо албум на Тил Брьонер и Дитер Илг – Nightfall

Двама от най-добрите джаз музиканти на Европа – германците Тил Брьонер и Дитер Илг, издадоха първия си съвместен албум Nightfall („свечеряване“, „сумрак“). Те се познават от години, работили са заедно по различни проекти, а почитателите им добре помнят изявата им през 2013 г. на Jazzfest в Берлин. Съдейки по техните взаимоотношения, този албум можеше да се появи по всяко време през последното десетилетие, но Брьонер и Илг решават да го реализират едва сега. И вероятно са избрали точния момент, в който най-пълноценно могат да разгърнат потенциала си и да ни направят свидетели на задълбочените си диалози.

Тромпетистът определя дуото им като „най-малката група на света“ и твърди, че има нещо специално в това да записват заедно. Процесът на работа не е бил лесен за нито един от двамата музиканти. Те разказват, че този албум е изисквал от тях да поемат рискове, да се конфронтират със самите себе си, от една страна, и, от друга, да се приемат такива каквито са, без да знаят какво ще се получи като краен резултат. В цялата тази творческа разголеност и откритост се наслаждаваме на свободата и липсата на ограничения, с които Брьонер и Илг подхождат към музиката. Предполагам, че това е и причината дуото да избере толкова разнообразен репертоар. В Nightfall слушаме както оригинални композиции, така и теми на Бах, „Бийтълс“, Ленард Коен и дори Бритни Спиърс. Финалната пиеса Ach bleib mit deiner Gnade е църковен химн от 1627 г. и вероятно е избрана от Брьонер, който в едно интервю разказва, че като дете целият му свят е бил католически. Първоначално е помагал в църквата, а след това е бил насърчаван да свири по време на литургиите.

„Както обичам да казвам: музиката е като къща - нуждае се от основа и покрив.“ – това са думи на Тил Брьонер. В Nightfall имаме солидната основа на контрабаса на Дитер Илг, подкрепящ и допълващ полета на тромпета на Брьонер. В съвместния си албум двамата музиканти предизвикват себе си и ни правят свидетели на изпълненото си със смисъл общуване, в което талантът и близостта на дуото блестят още по-ярко в сумрака на интимността.

Дата на издаване: 26 януари 2018 г. от Masterworks (Sony Music)

На обложката: фотография на Тил Брьонер на актрисата и модел Лиса Томашевски