За живот, изпълнен със смисъл и с красота, за живота с любовта, е новият албум Vida на Омара Портуондо

За живот, изпълнен със смисъл и с красота, за живота с любовта, е новият албум Vida на Омара Портуондо

Когато чух за първи път изпълнение на Омара Портуондо на версията й на тази трогателна песен Dos Gardenias para ti, а после и дуета й с Ибраим Ферер на латино класиката Quizas , quizas, quizas, бях абсолютно запленена от нейната автентичност - за мен най-важното качество за всяко изкуство. През годините осъзнавах, че Омара е възхитителна жена и творец с висок и силен дух, с дълбока любов към живота и музиката.

Наричат я Гранд дамата на болерото - баладичен латино-американски стил музика с романтичен текст. И това е така, защото тя е сред певците на тази планета, които най-вдъхновено и вълнуващо могат да изпеят красотата на болерото.

Мнозина я свързват с Buena Vista Social Club и това е съвсем естествено предвид факта, че голямата слава я застига след този ултрауспешен проект, създаден от китариста Рай Кудър, а после и заради филма със същото име на Вим Вендерс.

Днес Омара Портуондо е на 92 години и не спира да изненадва с творческата си и витална енергия. На 12 юни тя ще бъде в България, за да изнесе прощален концерт в Зала 1 на НДК и да представи последния си албум, наречен Vida. Jazz FM е медиен партньор на събитието.

Албумът й се появи на 12 май тази година и включва песни, характерни за нея и за вдъхновената й афрокубинската естетика, примесена с дискретни джаз елементи. Сред гост-артистите, с които Омара прави дуети, са Наталия Лафуркаде, Сусана Бака, Рубен Блейдс, пианистът Гонзало Рубалкаба, а така също и номинираната с “Грами” гватемалска певица, китаристка и композиторка Габи Морено. Последната е и продуцент на целия албум Vida, който започва с тяхна обща песен - дует със заглавие Bolero à la vida.

В албума участват емблематични и много добри музиканти, чиято естетика е дълбоко вдъхновена от латино-американската музикална традиция. За цялостната организация на албума най-големи заслуги има синът на Омара - Ариел Хименес. С негова помощ са реализирани звукозаписните сесии, така че Омара да се чувства спокойна и да пее тъй, както винаги е пяла - дълбоко затрогващо, с автентични чувства и глас, който сякаш лично и на всеки един поотделно пее.

Освен че е вярна на своята непогрешима и  вълнуваща естетика, Омара Портуондо е обърнала взора си и към някои важни социални проблеми. Целият албум е отражение на тревогите, страховете, но и на надеждите и човечността, които завладяха човечеството от 2020 г. насам покрай пандемията. Омара споделя, че още от трагичната случка с убийството на тъмнокожия американец Джордж Флойд тя силно се е натъжила и разтърсила. Така е решила, че е дошло време отново да пее СЕГА. Така се появява песента Now, посветена на “другата пандемия”, както Омара нарича расизма и методичното насилие. Тя създава тази песен, с която илюстрира своя елегантен протест.

Албума си Омара Портуондо записва, когато е на 90-годишна възраст. Меланхолията, която я обзема в онези сложни за човечеството години на пандемия, несигурност и страхове, тя решава да изпее и претвори в песни. Това настроение е белязало песента Duele, интерпретирана съвместно с виртуозния джаз пианист Гонзало Рубалкаба, син на прочутия изпълнител на кубински сон - пианиста Гийермо Рубалкаба.

Омара Портуондо започва своя музикален път съвсем млада и първият й голям пробив е чрез вокалния квартет D’Aida, а в годините, когато Хавана е столица на живота, Омара е част от артистичната програма на култовото кабаре Тропикана. С много любов към кубинската музикална традиция тя смесва в изпълненията си латино с джаз елементи. Това е естествено явление в онази епоха, защото американците са обитавали Куба като своя втора родина и така двете култури - кубинска и северноамериканска, са се преплели и свързали в едно. Тези музикални влияния са застигнали всичките й прекрасни колеги от прословутия музикален проект Buеna Vista Social Club в началото на кариерата им. Музиката им е отражение на времето и на мястото, в което се заражда. След големия успех на “Тропикана” настъпват години на затишие, но всички герои от любимия Buena Vista продължават да свирят и пеят, защото музиката е по-силна от всички политически режими и ограничения. През това време неизменно се оказва, че тези артисти по един самобитен начин, тихо и смирено са успели да консервират своята любов към живота чрез музиката. Тази отстраненост от света продължава до срещата им с Рай Кудър и Вим Вендерс, а останалото е история.

Най-очарователно от всичко е, че със създаването на Buena Vista Social Club артистите в групата започват да преживяват своя втора младост, нищо че някои от тях са преминали своите 60 или 70 години. Този проект прави прочути имената на Ибраим Ферер, Омара Портуондо, Елиадес Очоа, Рубен Гонзалес. А Омара не спира да пее и до днес. Затова с нетърпение очакваме концерта й на12 юни в Зала 1 на НДК, когато тя ще представи възхитителния си албум Vida.

Vida на Омара Портуондо слушаме в предаването ни за латино джаз Desafinado на 27 май от 11 ч. С повторение на 29 май от 21 ч.

Ключови думи: