За важните неща в живота: Christmas With My Friends V на Нилс Ландгрен

За важните неща в живота: Christmas With My Friends V на Нилс Ландгрен

С каквото и да се захване Нилс Ландгрен, той го прави свое, оставяйки характерен отпечатък. Шведският тромбонист и вокалист е сред най-ярките и запомнящи се европейски музиканти: разпознаваем е още от своя инструмент - тромбон на Yamaha с червен цвят на метала; публиката свързва името на Ландгрен както с експлозивен фънк и групата Funk Unit, така и с по-нежната му и романтична страна - той с удоволствие изпълнява красиви балади. От 10 г. насам Нилс превърна в своя запазена марка и празничната музика, предлагайки на почитателите си поредица от коледни албуми. Първият диск Christmas With My Friends беше издаден през 2006 г., а вторият - две години по-късно. Другите коледни проекти са от 2012 и 2014 г., а петата част от поредицата се появи преди няколко седмици, в края на октомври.

Christmas With My Friends V, който е записан през декември миналата година, извежда на преден план идеята за Коледа като празник, който ни събира с магията, уюта, музиката си и възможността да бъдем заедно, да общуваме. Ландгрен не просто интерпретира познати коледни песни, а заедно със своите колеги той продължава да търси скрити музикални съкровища. Така неговата коледна поредица се превръща в смислена авантюра, която преминава през стотици години – от Средновековието до днес. В албума са събрани както традиционни теми, така и добре познати песни от американската песнопойка, а съдържанието на диска се допълва от оригинални композиции.

Нилс Ландгрен е поканил свои приятели музиканти, с които успява да пресъздаде духа на Коледа – от семейния уют, през забавлението до най-интимните моменти, в които се докосваме до сакралното. Сред гостите в проекта са вокалистката Ида Санд, сопраното Йанете Кьон, саксофонистът Йонас Кнутсон, басистката Ева Крузе, китаристът Йохан Норберг и др. Записите в Christmas With My Friends V не познават стиловите ограничения, те събират времена и епохи, различни истории и настроения и не оставят съмнение за важните неща в живота.

Дата на издаване: 28 октомври от ACT

  • Музика от Christmas With My Friends V на Нилс Ландгрен слушаме днес в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.