За миналото в сегашно време: Past Present на Джон Скофийлд

За миналото в сегашно време: Past Present на Джон Скофийлд

„Миналото никога не умира. То дори не е минало.“ – тези думи от книгата на Уилям Фокнър „Реквием за една светица“ са в основата на идейния замисъл на новия албум на Джон Скофийлд Past Present. В него големият китарист събира важни моменти от своето минало, за да ги обедини в истории, разказани в сегашно време.

Past Present ни връща към началото на 90-те години, когато Скофийлд записва три албума със своя квартет - Meant to Be, Time on My Hands и What We Do, всеки от тях – добре приет от публиката и критиката. В квартета на китариста от преди повече от 20 години участват саксофонистът Джо Ловано и барабанистът Бил Стюарт. Двамата музиканти се включват и в новата версия на формацията, която в случая се допълва от басиста Лари Гренадиър.

Вдъхновяваща, наситена и вълнуваща е новата среща на Скофийлд и Ловано – двама от най-големите в света на джаз музиката, истински величия. Сам по себе си всеки от тях е отделна музикална вселена, но тук, в този компактдиск имаме привилегията да усетим приятелството, което ги свързва, и да се насладим на резултатите от богатия им житейски и професионален опит, трупан в продължение на десетилетия.

В музикално отношение новият албум на Джон Скофийлд ни връща и към различните влияния на китариста. Той не крие своята любов към блус, R&B, соул и дори кънтри музиката. С 9-те композиции в проекта Скофийлд подрежда музикална мозайка, в която минало и настояще се преплитат в хармонично и неразривно цяло.

В Past Present Джон Скофийлд за първи път разказва за своята лична трагедия – през 2013 г. на 26-годишна възраст от рак умира синът му – Евън. Скофийлд си дава сметка, че всъщност той никога не си е тръгвал. „Има хора от миналото, които продължават да бъдат живи за нас – като сина ми Евън. Той е в миналото, но продължава да бъде с мен и в този момент.“ – казва китаристът, който му посвещава три от пиесите в албума. Mr. Puffy – така Джон Скофийлд е наричал сина си докато Евън е преминавал през курс на химиотерапия. В проекта баладата, наречена Mr. Puffy, е още един красив и нежен начин Скофийлд да изрази любовта си и да върне спомена за своя покоен син.

Освен за загубата в новия си албум Джон Скофийлд разказва за романтиката, климатичните промени и за някои свои проекти, с които се е занимавал през годините. Дискът не е белязан от тъгата, а точно обратното, въпреки че миналото никога не ни напуска. По един или друг начин то е причината да бъдем такива, каквито сме днес. Мозайката от спомени, емоции, настроения и усещания е подредена с мъдрост, топлина и хумор. Защото от нас зависи как ще погледнем на миналото, как ще го осмислим и как ще продължим напред.

Дата на издаване: 25 септември 2015 г. от Impulse!

  • Музика от Past Present представяме днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.