За хората, живеещи на ръба, с музика отвъд стилови ограничения: Currency of Man на Мелъди Гардо

За хората, живеещи на ръба, с музика отвъд стилови ограничения: Currency of Man на Мелъди Гардо

Певицата Мелъди Гардо, която спечели сърцата на хората със своето тихо, но пронизващо пеене, ни представя нов албум – Currency of Man. И в него се улавя цялата дълбочина на нейната музикална същност – естествен талант, интелигентна музикалност, необикновен глас и излъчване, в което се разпознават едновременно сила и изящество.

А новият й албум е много наситен, плътен и богат на емоционални състояния. Музиката в Currency of Man е отражение на интересния и чудат понякога, но харизматичен музикален свят на певицата, която в случая е и музикант, и автор на песните. Тя е подходила с много фантазия и свобода към създаването на музикалните теми и аранжименти, които са отвъд определенията за джаз, R&B или блус. Ето какво споделя: „Аранжиментите в новия ми албум са кинематографични и до някаква степен екзистенциални. Тук с продуцента Лари Клайн открихме електронната страна на песните – нещо, което никога не бях правила преди. Целият творчески процес беше едно изследване – и накрая се чувстваш добре, когато откриеш нещо ново и дори малко странно.” Мелъди Гардо е въплътила в песните си и разнообразни музикални и социални послания. Затова и с Currency of Man тя бележи нова и интересна посока в своята музика.

С новия си албум Мелъди Гардо отбелязва значителен скок в посока композиране на песни, особено в сравнение с авторските й теми от харесвания от мнозина албум The Absence. Ето какво обяснява тя: „Всеки албум е пътуване и поради една или друга причина този диск е гмуркане в непознатото. След като прекарах известно време в Лос Анджелис, песните, които включих в него, се оказаха вдъхновени от хората, които срещнах. А това бяха все хора, които бяха в периферията на обществото, които живеят на ръба...”

Самата Мелъди Гардо е човек, който е бил на ръба на живота и смъртта след преживяна тежка катастрофа. Спасява я музиката. Препоръчаните от медиците занимания по музикотерапия прерастват в успешна професионална кариера. Само за пример – създаденият също с Лари Клайн албум My One And Only Thrill им донесе над 1.5 милиона продадени копия, с песни, които се превърнаха в модерни класики. Предходният – The Absence, излезе през 2012 г.

Дата на издаване: 9 юни 2015 г. от Universal

  • Музикални акценти от Currency of Man на Мелъди Гардо звучат днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”. Албумът е във фокуса на следващото издание на Singin’ & Swingin’.