Young At Heart на Ида Санд – пътешествие с песните на Нийл Йънг и потапяне в меланхоличния свят на Севера

Young At Heart на Ида Санд – пътешествие с песните на Нийл Йънг и потапяне в меланхоличния свят на Севера

След като с предишния си албум The Gospel Truth (2011 г.) шведската вокалистка Ида Санд се обърна към музиката на своето детство и ранна младост, избирайки класики на Бил Уидърс, Сам Кук, Стиви Уондър, Нина Симон, "Форинър" и Мадона, в новия си проект Young At Heart Санд интерпретира някои от най-емблематичните песни от творчеството на големия Нийл Йънг. В селекцията попадат заглавия като Cinnamon Girl, Harvest Moon, Ohio, Old Man, Helpless и др. Дискът включва общо 13 композиции, като само една от тях не е на Йънг – това е Woodstock на друга канадска легенда – Джони Мичъл.

„Добре дошли в енергичния, мощен, епичен свят на Нийл Йънг“ – с тези думи Ида Санд ни приветства от обложката на албума. На пръв поглед комбинацията между творчеството на Нийл Йънг и изпълненията на Ида Санд звучи необичайно. Той е истинска рок легенда, създал някои от най-красивите и въздействащи песни за всички времена, а тя е скандинавска джаз певица, но все пак твърде необичайна, доказала, че обича да прави нещата, оставяйки силен личен отпечатък върху тях. Това, което ги обединява, безспорно е умението им да разказват истории по начин, който няма как да те остави безразличен. Именно това прави Ида Санд в новия си албум Young At Heart – тя запазва духа на класиките на Йънг, но не пропуска да разкаже историите по свой начин, влагайки своята чувствителност и лично отношение. В начинанието й помагат музиканти като Йеспер Норденстром (клавишни), Ола Густафсон (китари, съпруг на Ида Санд), Дан Берглунд (акустичен бас) и Кристер Янсон (барабани и перкусия). Сред специалните гости е тромбонистът Нилс Ландгрен, който е и продуцент на албума.

„Често казват, че по манталитет шведите и канадците си приличат. Нашите държави имат подобен климат и не рядко шведската и канадската култура са определяни като „меланхолични“ – казва Ида Санд. Тя намира Нийл Йънг за „един от най-великите, продуктивни и влиятелни автори на песни и музиканти на нашето време“. „Той обогати музикалния свят, добавяйки думи и мелодии към човешки и екзистенциални въпроси, които всички ние си задаваме. За мен това беше движещата сила в този проект.“ – казва още Санд, която твърди, че за нея е било невероятно преживяване да запише музиката на Нийл Йънг. За слушателите удоволствието е не по-малко. Смесването на джаз, блус, соул и рок, както и драматичният тембър на Ида Санд, която разгръща с лекота своите емоционални вокали, са незабравимо пътешествие в света на добрата песен и потапяне в меланхоличните настроения на Севера.

Дата на издаване: 27 март 2015 г. от ACT

  • Young At Heart на Ида Санд е с премиера днес в ефира на Джаз ФМ. Музика от него звучи в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.