We Are на Джон Батист: любов към хората, преклонение пред наследството и поглед към бъдеще на радост, в което самите ние спасяваме самите себе си

We Are на Джон Батист: любов към хората, преклонение пред наследството и поглед към бъдеще на радост, в което самите ние спасяваме самите себе си

Картинна галерия. Младеж разглежда в живия живот застинали в отминал момент произведения. Присъщата, но неестествена тишина подсказва, че предстои оживление. С драматично изскърцване на вратата влиза млада девойка и застава пред черно-бяла фотография на танц. Това дава началото на танц на чувствата. Младият мъж се приближава, привлечен от нея, тя се отдалечава с досада от нежеланата близост. Той танцува и пресъздава радостта от музиката в снимката. Щастието изпълва галерията и събира героите. В любов. Техният празник е споделен от дори по природа строгия и суховат разпоредител.

Видеото към I Need You е този привлекателен анонс на албума We Are на Джон Батист. А песента той определя така: „Когато блус и поп музиката се оженят и си имат дете, чиято кожа е с цвета на слънцето.“ Джон Батист е музикант, който заслужи името му да се споменава с огромно уважение заради неговата креативност, заради уменията му в музиката и любовта му към нея, заради социалната му ангажираност. Преди няколко години той се прочу със своите цветни „бунтове на любовта“ с групата си Stay Human по улиците, градинките и в метрото на Ню Йорк, пренасяйки там традиции от родния Ню Орлиънс.

Музикален директор на Шоуто на Стив Колбърт и неизменно на телевизионния екран в партньорства с най-големите сред най-големите, той е и главен участник в създаването на филма Soul, а също е и ярък солов артист. Носител на наградите „Златен глобус“ и Critic’s Choice, номиниран е за „Оскар“, БАФТА и „Еми“.

Джон Батист е творец, който мисли задълбочено, анализира точно, намира смисъла и го изразява красиво. We Are е албум, който го разкрива в непознати лица за различни аудитории. Ако сте слушали неговите джаз изпълнения, ще го откриете като фънк, аренби и неосоул артист. Любителите на рап песните ще чуят добре разгърната джазовата им и блус основа. Батист е модерен създател на съвременната градска култура. „Хората ме познават с някои страни от моя талант, но в мен има още толкова много. То винаги е било вътре в мен, сега е моментът да се покажа пред света с цялостния си творчески облик.“ – казва музикантът.

Той е искрен в споделянето, автентичен в изразяването, органичен. Батист създава основата на новия си албум в гримьорна в театъра „Ед Съливан“, от която не излиза в продължение на шест дни. И след това започва да приобщава към своите музикални идеи. We Are е за пълноценността. „Много често хората искат да ограничат изказността на чернокожите артисти в определени звучности и тембри. За мен това е маргинализиране, с което не мога да се примиря. На света винаги му отнема време да те настигне. На хората им е нужна минута, за да те открият в същността, в която самият ти се познаваш. Затова трябва да си силен и да останеш себе си.“ – казва в посвещението към We Are Джон Батист.

Мирогледът му е със здрава основа в традицията, светът му е богат, а крепители са ценностите. Музикантът добре познава произхода си – седем поколения фермери, здраво свързани със земята, до дядо му, който установява музикалната линия във фамилията. Той също е тук, проповядва в заглавната и откриваща албума песен We Are. В нея са и племенниците на Батист. Също и маршовата група на училището му в Ню Орлиънс. Както и детски госпъл хор. И да живеем в гето, трябва да знаем – всеки от нас е скъпоценен, всеки от нас е избран, всеки има своето призвание в превръщането на света в по-добро място за живеене, ни уверява заглавната песен.

В този тон целият албум е подкрепящ и насърчаващ, произнасящ на глас истини. Не само с гласа и музикалните инструменти на Джон Батист. Тук са и баща му, и Куинси Джоунс, и Тромбоун Шорти, и много други. Ето и думите на Мейвис Стейпълс, оформени като отделно заглавие преди песента Freedom: „За мен свободата е възможността мъжете и жените, всички те – създадени равни, да говорят, да мислят и да правят или да не правят това, което искат.“ И както казва в друга песен – ако нямаш отговора на някой въпрос, винаги има кого да попиташ, за да може лекотата да ти отваря пътя в живота.

Джон Батист е модел за подражание. Защото познава и уважава наследството, защото харесва съвремието и гледа оптимистично на бъдещето, в което е градивен участник. „We Are е израз на любовта ми към хората, той е преклонение пред наследството и поглед към бъдеще на радост, в което самите ние спасяваме самите себе си. Изкуството ти разкрива мотива на бъдещето. Ти трябва да изчакаш духът да ти каже какво иска от теб.“ – извежда посланието на албума си Джон Батист. От корицата той посвещава албума на „мечтателите, визионерите, разказвачите на истории и казващите истината, които отказват да ни оставят да потънем в лудост“.

В текст на обложката на албума Куинси Джоунс пише:

We Are е създаден във време на пандемия и на движението Black Lives Matter, което накара Джон много пъти да излезе на улицата и да поведе хиляди в шествия и протести. Виждал съм как той използва изкуството си, за да върне вярата, да даде радост, да запази чувството на общност във време на разделение. Това е толкова прекрасно!

Много ценя, че Джон осъзнава важността на това да изучаваш корените си и да отдаваш почит към своите предшественици. Ню Орлиънс е мека на джаза и Джон влиза в ролята на музикален археолог. В музиката му се събират ДУША и НАУКА. Той има желанието и интелекта да съчетае музикална теория, хармония, аранжимент, композиране, докато се вглежда в душите на хората. Той излъчва увереност и демонстрира връзката си с великите преди него, което прави We Are важна част от историята в развитие.

Веднъж Дюк Елингтън ми бе казал: „Има два вида музика – добра и друга.“ И преди да си отиде от нашия свят той ме натовари със задачата да декатегоризирам американската музика. Вярвам, че Джон е сред малцината артисти, които ни помагат да постигнем тази цел. Нищо не ме радва повече от това да видя млади, ИСТИНСКИ музиканти, които променят чрез изкуството. Този албум е доказателство, че Джон знае как да постигне точно това.

Неговата музика е атрактивна, лесна за възприемане и многопластова. Колкото повече и по-внимателно слушаш, колкото по-дълбоко вникваш, толкова по-много ще откриеш, толкова повече ще научиш. Единственото условие – да си с отворено сърце и с открито съзнание. Така Джон Батист описва музикалното преживяване, което поднася на слушателя. We Are е всъщност комплексно духовно преживяване. Той е записан паралелно с работата му по филма Soul, за който композира музика, а ръцете му са използвани в създаването на анимацията. Това е филм за стремежите на душата, които всеки от нас следва. И ако направиш дори огромна крачка встрани от този път, душата ще те върне на него. И ти отново ще бъдеш себе си.

Каквито ни съветва да сме с всеки звук в този албум Джон Батист. Защото само тогава сме истински. Само тогава „ние сме“, само тогава съществуваме, само тогава сме реални. И така започва изречението, чието продължение дописваме. В случая с We Are – ние сме силни, защото сме подкрепящи и подкрепени, защото обичаме. Ние сме пълноценни.

Дата на издаване 19 март 2021 г. от Verve