Взаимност в изолация, в трудности – любов: Лиз Гилис и Сет Макфарлън припомнят мъдрост от наследството в искрящия от жизнерадост Songs from Home

Взаимност в изолация, в трудности – любов: Лиз Гилис и Сет Макфарлън припомнят мъдрост от наследството в искрящия от жизнерадост Songs from Home

Когато тежат сметки и болежки, не е ли добре да посрещнеш новия ден с усмивка, за да имаш сили да преодолееш всичките проблеми с песен, за да стопиш грижите с правилната настройка на сърцето? It’s a Good Day е привидно иронична песен за невъзможния щастлив живот сред трудностите, които съпътстват ежедневието и са в състояние да го съсипят. Но те си имат и своите решения, до които стигаме чрез любовта към живота. Пеги Лий и съпругът ѝ Дейв Барбур пишат тази песен през 1950 г. и след това певицата често я изпълнява, включително като дует с Бинг Кросби. През годините тя не е записвана често, но винаги е била пята от големи личности в изкуството – Джуди Гарланд и Дийн Мартин са сред тях. It’s a Good Day не е само история, темите в нея не са далечно минало. Тя открива албума Songs from Home на Лиз Гилис и Сет Макфарлън, които пронизват мрака в днешния ни свят с лъч любов.

It’s a Good Day поставя дневния ред на краткия, малко над 20-минутен албум с осем песни. На трудностите и разочарованията можем да устоим с обич и във взаимност, ни казва той със своите дуети, роден в изолация. Ain’t We Got Fun е от друга епоха – от ранните 20-те. В адаптирания текст към темата за бедността Лиз Гилис и Сет Макфарлън добавят още тревожни въпроси от съвремието: междукласовото напрежение; безнадеждността, следователно – безучастието и упованието в чистия късмет; протестите и разпръсването им със сила. Отговорът е в чистата радост, че си жив, която музиката излъчва, и в думите, които като че призовават към безразсъдство – вместо да се угрижиш и да възприемеш живота си като провал, просто да повярваш в собствената си ценност и да си дадеш всичко, което в тази перспектива виждаш, че заслужаваш. Тогава самосъжалението се превръща в самоирония, която разтоварва тежестта от плещите ти.

Всеки има нужда от тези песни и от техните послания. Албумът Songs from Home ги припомня на слушалите ги и ги поднася като ново откровение за аудитория, която никога не е била в контакт с тях. Лиз Гилис (достатъчно е да споменем нейното участие в „Династия“) и Сет Макфарлън са големи имена в американската и световната култура, популярни са и имат милиони последователи, към които чрез вечни класики се обръщат със значимо послание. „Това са прекрасни песни от едно време, които тънат в забрава и отдавна не са пети. Сега запознаваме ново поколение с тях.“ – казва Лиз Гилис с уважение към наследството, на което е продължител и на сцената на „Бродуей“ преди, и в центъра на масовата култура сега. Тя дава шанс с традицията да се срещнат аудитории, които иначе не биха се докоснали до нея. „Изпях песните с превъзходен партньор и с оркестър, в който са най-добрите музиканти в бранша. Тогава можеш единствено да си мислиш за тези големи изпълнители навремето, които са пели тези песни, за музиката тогава. За мен е истинска чест да ги запиша и да представя нашето наследство на младото поколение. Това е изгубено изкуство в днешния свят на музика, в която има все по-малко музика. Радвам се, че слушателите се срещат с тази музика и имат възможност да я оценят.“ – казва Лиз Гилис за действието, което оставя следа.

Именно любовта към традицията я свързва със Сет Макфарлън. Те се запознават на караоке парти, на което тя пее джаз, а той ѝ споделя, че това е любимият му жанр. После тя е чест гост в неговите концерти. А в албума влизат песни, които са пели заедно, но също и такива, към които за първи път се обръщат сега, проучвайки и подбирайки в диалог. Взаимността е възможна в изолация, още по-нужна е дори. „Когато дойде пандемията, нямахме работа и ни остана малко свободно време. И тъй като сме у дома, но имаме студия, записахме партиите си там – първо той като по-опитен, а след него – аз. След това звукът бе смесен в Лос Анджелис. Невероятно е какво всъщност можеш да направиш с всичките възможности, които имаш сега.“ – насочва мисълта ни Лиз Гилис към това да ценим необятните ресурси на наше разположение.

Заради самата технология на създаването на албума взаимността се чува не като спонтанно преживяна, а като извървяване на път един към друг в стремеж, в който визуализираш партньора си, и последвала дългоочаквана среща. И тъй като и двамата са певци и актьори, този момент те пресъздават с особена артистичност, от която остават усещанията за радост, за свежест, за непринуденост и лекота. И в душите се отпечатва знанието, че можеш да се справиш. Както се справят те – на обложката на албума са с по питие в ръка, всеки на своя фотьойл, и все пак заедно. Така са се справили и хората в онези отминали епохи, в които се е градил светът, който продължаваме да строим днес. Наследството е ценно, трупаната тогава мъдрост ни е полезна сега.

Хора на духа, Лиз Гилис и Сет Макфарлън осъществяват албум с мисия – да изведе проблемите в светлината на техните решения. „Като погледнете заглавията на песните, ще си кажете, че радостта от тях сега я няма. Но трябва да внесем доза позитивност в днешния ден.“ – казва Лиз Гилис. И от песните й със Сет Макфарлън блика жизнерадост.

Дата на издаване: 15 януари 2021 г. от Universal Music Group