Взаимност – търсена, открита, осмислила живота ни: Барбра Страйсенд изпява с близки до сърцето хора мечтата си за обич в албума Partners

Взаимност – търсена, открита, осмислила живота ни: Барбра Страйсенд изпява с близки до сърцето хора мечтата си за обич в албума Partners

Partners („Партньори“) е само на пръв поглед съобщително заглавие на новия дуетен албум на Барбра Страйсенд. Всъщност той е един от най-емоционалните в десетилетията, през които тя твори музика на нежността. Още с първото изпълнение в албума изгрява цялата чувственост на „партньори“ – това е взаимността, която разкрива на сърцето хоризонти и му дава сили да се устреми към тях. Тя е потърсена, открита и преживяна с цялата й красота в тези 12 песни, записани така, както вече почти не се прави – на живо, с голям оркестър.

Partners е на моменти сериозен, на моменти забавен разговор между приятели, а също и диалог с миналото. Защото е чист като чувствата, албумът не се притеснява да е спонтанен и непринуден. Във видеото, представящо дуета с Майкъл Бубле – първата песен в албума – It Had To Be You, Барбра разказва, че в един момент е изпяла част от неговия текст. Вместо да презапишат, те оставят този, както се изразява Барбра, „прекрасен инцидент“ в записа – и дори се чуват усмивките им. В някои от песните изпълнителите променят текста, така че да разкажат за чувствата помежду си, за настроенията, които усещат – в песента New York State Of Mind, в чието изпълнение партньор на Барбра е авторът й Били Джоел, на финала двамата се шегуват за Града, който никога не спи – дали там да хапнат пица или китайско. Стиви Уондър, Джон Мейър, Бейбифейс, Блейк Шелтън, Лайнъл Ричи, Андреа Бочели, Джон Леджънд, Джош Гробан – близостта им с Барбра е и близост със слушателя. А думите от песните са самата истина.

Най-разтърсващият дует в албума на Барбра е със сина й – Джейсън Гулд. Обичта, която понякога не им е достигала в отношенията (те ни разказаха за драматичните разриви помежду си и във филма „Принцът на приливите“), буквално разцъфва с трогателна нежност в първия техен студиен запис – How Deep Is The Ocean. Обич, толкова всепроникваща, колкото страхът от загубата.

Символ на диалога с миналото – и с бъдещето, е виртуалният дует с Елвис Пресли – Love Me Tender. Това е мечтата за обичта, любовта, топлината, която винаги, винаги ще е част от съществата ни.

И след мечтите – пак мечти.

Дата на издаване: 16 септември 2014 г. от Columbia

  • Partners на Барбра Страйсенд представяме с отделни акценти в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ и звучи в цялост в All-Time Jazz Masters.

Тук можете да видите споделеното от Барбра и Джейсън за чувствата помежду им и за техния дует:

И още за Partners можете да откриете тук.