Въздушен и умно съчетаващ боса нова със симфоничен оркестър – Like Nice на Селсо Фонсека

Въздушен и умно съчетаващ боса нова със симфоничен оркестър – Like Nice на Селсо Фонсека

Наричат Селсо Фонсека най-добре скритата музикална тайна на Бразилия, защото дълги години преди да започне самостоятелната си кариера е бил един от най-търсените студийни музиканти и композитори в Бразилия. Но едва когато поема по пътя на соловите изяви, светът разбира колко магнетичен е талантът му.

Дебютният му албум Natural е продуциран от ключовия за нео боса стила продуцент Беко Дранов, който е с балкански произход. Но преди това работи с Жилберто Жил, на когото става ученик още когато е 19-годишен. Креативността му и умението му да прави интересни аранжименти го среща с най-големите музиканти в Бразилия – Шико Буарке, Джаван, Милтон Насименто, Каетано Велосо, Гал Коста, Елза Соарес, Лейла Пинейро. А през 1998 г. заедно с групата на Жилберто Жил печели „Грами“ за уърлд мюзик.

Точно тогава започва истинската кариера за Фонсека. След поредица от успешни и вълнуващи солови проекти – студийни и концертни, през 2015 г. Селсо Фонсека реализира последния си албум, наречен Like Nice. Отново много красив, умен, изпълнен с лекота, въздушен и умно съчетаващ боса нова със симфоничен оркестър. В началото на 60-те години на миналия век продуцентът Крийд Тейлър води бразилски творци в Съединените щати, където за първи път се създават боса нова песни с аранжименти, съчетаващи симфонични оркестрации с джаз хармонии, изсвирени от комбо.

В последния си албум Селсо Фонсека се опитал да претвори тази музикална атмосфера, не и без носталгия и дискретни закачки с ретро стилистиката. За струнните аранжименти той е поканил Едуардо Соуто Нето, а автор на брас оркестрациите е Жесе Садок. Албумът е записан като концертен сешън, но в студио, и включва основно авторски композиции, с изключение на Stormy, която е класика от 60-те. Текстовете са дело на дългогодишния партньор на Фонсека в това отношение Роналдо Бастос. Получила се е разнообразна, но компактна и фина звучност, съчетала мащабен оркестър, джаз комбо и красивия глас и китара на Селсо Фонсека. Музикантите от комбото също са сред най-добрите на Бразилия – Маркос Вале и Жоржао Барето – кийборд; Александър Кавало – бас, Флавио Сантос – барабани, Жуниор Мораес и Робертиньо Силва – перкусии. Гост-музикант в една от песните е легендарният бразилски изпълнител на хармоника Рилдо Ора.

Музиката в албума Like Nice, както винаги се получава при Селсо Фонсека, е интелигентна, но непретенциозна, изпълнена с финес и музикално благородство. Белязана е с тиха носталгия по автентичната епоха на боса нова, но сътворена със съвременна елегантност и внимание, присъщо за най-добрите.

Дата на издаване в световно разпространение: 17 ноември 2016 г. от Universal Music

  • Музика от Like Nice на Селсо Фонсека звучи в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и Desafinado.