Вълнуваща среща между няколко поколения музиканти в коледния албум Believe на Дейвид Беноа и Джейн Монхайт

Вълнуваща среща между няколко поколения музиканти в коледния албум Believe на Дейвид Беноа и Джейн Монхайт

След успешния съвместен албум 2 in Love, двамата забележителни джаз артисти – певицата Джейн Монхайт и пианистът Дейвид Беноа, тази година реализираха още един общ проект. Най-новата им продукция се нарича Believe и включва коледни пиеси.

Албумът е вдъхновен от топлината на Рождественските празници и представя някои класически песни като Santa Clause is Coming to Town, Christmas Time, My Favorite Things и други. Освен това триото на Дейвид Беноа се изявява с едно самостоятелно инструментално изпълнение на букет от теми, които звучат елегантно и с настроение. В записите са поканени да участват и гост-артисти, като най-забележително е присъствието на детския хор The All American Boys Chorus. Хорът на момчетата е от Южна Калифорния и включва над 100 деца на възраст между 8 и 15 години. Диригент е Уесли Мартин. Много витално и поетично участие в албума има и флейтистът Тим Уайсбърг.

В целия коледен албум сме свидетели на вълнуваща среща между няколко поколения музиканти – Дейвид Беноа е 61-годишен, Джейн Монхайт е на 37 години, а хорът е изцяло съставен от деца. В тази празнична продукция артистите радват своите почитатели не само с коледния репертоар, но и с факта, че всеки изявява своите ярко индивидуални таланти. Още повече, че успяват да ги прелеят един в друг с лекота.

В албума Believe Джейн Монхайт съумява да изяви своя виртуозно овладян глас, близък до класическото изразяване. Акцент е нейната способност да придава завладяваща лиричност на всяка песен, независимо в какъв жанр е тя. А Дейвид Беноа е показал най-характерната си черта като пианист – умението да преминава границите на жанровете – от класически джаз, през „Бродуей“ до латино стилистика. Той се изявява и като солист на своето трио, и като брилянтен акомпаньор на певица от класата на Джейн Монхайт.

Дата на издаване: 16 октомври 2015 г. от Concord

  • Песни от Believe на Дейвид Беноа и Джейн Монхайт слушаме в програмата на Джаз ФМ, като албумът е акцент на Singin’ & Swingin’.