Всеки момент съдържа в себе си цялата вечност в авторския краткосвирещ албум на Цветан Момчилов How Happy We Are

Всеки момент съдържа в себе си цялата вечност в авторския краткосвирещ албум на Цветан Момчилов How Happy We Are

В петте композиции той обединява класическата и електронната музика с идеята за експериментално звучене

Пластовете, музиката не в линеарност, а в дълбочина. Ерудиран, живеещ в модерния звук, но с уважение към първоизточника, със знание за корените, за това как създаденото досега присъства в съвремието. Цветан Момчилов чрез проекта си Chillov издава краткосвирещият албум How Happy We Are. Музиканта слушахме на сцената на нашия фестивал „Джаз в цялата страна“ във Варна това лято в два проекта – неговия солов и с колеги. „В How Happy We Are“ съм се опитал да обединя класическата и електронната музика с идеята за експериментално звучене. В композициите разглеждам теми като различните природни състояния, какво ни прави щастливи, къде е линията, която разделя заобикалящата среда и вътрешния мир и, разбира се, темата за обичта.“ – сподели Цветан Момчилов в студиото ни.

Една от творбите в How Happy We Are е преработка на произведение на Йохан Себастиан Бах, други гледат налеч напред. Така музика ни връща столетия назад във времето, отправя погледа ни към бъдещето и към Вселената, описва ни такива, каквито сме тук и сега – създания, родени за щастие, за постигане на щастие, за внасяне на щастие в света. „Винаги се опитвам да намеря щастието в малките неща. Най-щастлив ме прави, когато съм обграден от любимите хора – моето семейство, моите приятели. Безкрайно щастлив ме правят музиката и изкуството въобще. Опитвам се да изследвам темата за заобикалящата ни среда, как тя ни влияе и доколко трябва да си затворим очите за някои неща, за да останем щастливи, на кое трябва да реагираме, кое е маловажно.“ – сподели Цветан Момчилов.

Така музиката го събира с приятели, един от които е вокалистката Весела Морова в песента Far. Тя създава упражнения за разпяване в неговата музикална обучителна платформа omnis.cool. „Покрай този проект чух доста от нейните изпълнения. Понеже е джазов музикант, знаех, че ще се впусне в по-експериментално звучене.“ – разказа за участието ѝ в албума Цветан Момчилов. „Докато съм писал тази композиция, съм си представял космически картини, паралелни галактити, нещо, което живее в нас, но е в същото време извън нашата ексосистема.“ – описа Far той.

Всеки момент съдържа в себе си цялата вечност – цялото минало и цялото бъдеще – едновременно сме всичко, което ни е изградило, и всичко, за което мечтаем. „В този албум се опитах да обединя всичките си знания, идвайки от класическата музика още от дете в Музикалното училище, после учил в Музикалната академия. След това свирих доста джазова и поп музика, а сега съм се насочил към по-експерименталното звучене. В албума се опитах да вложа всичките си знания и да направя мост между класиката и съвременната музика.“ – разказа Цветан Момчилов.

Песните от How Happy We Are са качени в Ютюб, Саундклауд, Спотифай и другите музикални платформи за свободна слушане, както и в Бендкемп, откъдето могат да бъдат закупени. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“. Това има благотворен ефект в две посоки, обяснява Цветан Момчилов: „Благодарен съм не само за самото финансиране, а и за крайния срок. Много често за хората на изкуството крайният срок е много мотивиращ. Иначе пиесите си стоят по харддискове и чакаме всичко да е перфектно. А то може би си е перфектно, както е сега.“

Крайният срок е финална точка от работата по създаването на проекта и отправна към срещите с публиката, в които Цветан Момчилов ще сподели своята концепция: „Музиката ми носи весел и тъжен характер едновременно. В нея искам да изразя темата за обичта, за това как е важно любимите хора около нас да останат в живота ни.“

Ключови думи: