Всеки е звезда: Лиса Стенсфийлд ни овластява с музика в записания на живо Live in Manchester

Всеки е звезда: Лиса Стенсфийлд ни овластява с музика в записания на живо Live in Manchester

Музиката на Лиса Стенсфийлд е само привидно музика само за безгрижно забавление. Това, че тя е неустоимо танцувална, е външната проява на освобождението, за което призовава. Свободата да знаеш, че в живота силата е във всеки един от нас, а съдбата е това, което ние направим. Болката е само временен, преходен ефект от вътрешното израстване, което ни води към осъзнаване на възможностите ни и личната ценност. Това са идеи, които британската певица изгражда в стабилна концепция на овластяване, направена лесно достъпна чрез красива – танцувална и романтична музика. Това и обяснява феномена, че изпетите от Лиса Стенсфийлд още през 80-те песни и днес продължават да са любими и да ги слушаме и запяваме с удоволствие, а десетгодишната пауза преди излизането на новия й албум изглежда само като кратък миг – всеки от нас е попътувал в живота и е време да се срещнем и да си разкажем за преживяното и наученото.

И точно това се случва по време на новото турне на Лиса Стенсфийлд, в което и София бе спирка, и от което излиза нов концертен албум – Live in Manchester. Съвсем неслучайно певицата е избрала да сподели събитието от Манчестър – той е неин роден, но и емблематичен британски град, в който работническата класа наистина работи за своето бъдеще, реално изграждайки го. Вместо да остане безпомощен и безучастен в индустриална разруха, той се превръща в един от най-бързо развиващите се градове във Великобритания – град на сбъднати стремежи. Тежкото наследство хората там са трансформирали в светло бъдеще, което музиката на Лиса Стенсфийлд обещава на всеки един от нас. И всеки един от нас ще сбъдне.

Лиса Стенсфийлд за душата на музиката: „Разказвам истории, за да направя хората щастливи”

С номинации за „Грами“, Лиса Стенсфийлд е носителка на всички престижни музикални награди – „Брит“, „Билборд“, „Айвър Новело“ на Организацията на британските автори на песни, Наградата на Организацията на американските автори на песни, Световна музикална награда, но също и на ред престижни отличия, които се връчват на творци за тяхната активна обществена дейност – Women’s World Award, присъждана от фондацията на Михаил Горбачов, и „Сребърна детелина“ – награда, с която от 70-те години на миналия век се отдава признание за приноса на британски артисти към общестевното развитие.

Смелост в живота е нейното кредо, успехът е нейната житейска история – фина и изпълнена със сила, Лиса Стенсфийлд с особено вълнение извежда на финала на концертите си идеята за овластяване, когато в песента All Around the World тя пее бек вокалите, а солото изпява публиката. Защото всеки от нас е звезда – за себе си и за другите.

Дата на издаване: 4 септември 2015 г. от earMusic

  • Песните от Live in Manchester на Лиса Стенсфийлд слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и „Джаз емоции“.