Всеки човек е важен за общественото развитие – саундтракът към филма за Джеймс Браун Get On Up представя значими негови песни и неиздавани концертни записи

Всеки човек е важен за общественото развитие – саундтракът към филма за Джеймс Браун Get On Up представя значими негови песни и неиздавани концертни записи

Допринесъл за възхода на соул и създал фънк музиката, Джеймс Браун извървява пътя от детство в крайна бедност до световна супер звезда, като през цялото време насърчава стремежа за социална промяна и за по-добър живот. Неговите големи хитове като I Got You (I Feel Good) и Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine са повече от енергични и танцувални песни – те са въодушевяващи със силата си да овластяват, да подкрепят слушателя в усещането му за собствена ценност. В този контекст е цялата непримиримост със социалните неправди, с която песните на Джеймс Браун водят до обществена промяна. Монотонността на повтаряемостта, която внушава безпътица, е взривявана от вокални изригвания, които открояват личността, в песните със съвсем категорични послания, като Say It Loud... I’m Black and I’m Proud („Кажи го на висок глас... Аз съм чернокож и съм горд”). Още в началото на неговия сензационен пробив на музикалната сцена наричат Джеймс Браун Най-усилено работещия в шоу бизнеса човек. Музикален новатор и обществен застъпник, той изнася по пет – шест концерта на седмица и винаги е близко до своята публика. Такъв го проследява и биографичния филм Get On Up – The James Brown Story, който излиза на екран на 1 август. Предпремиерната прожекция в присъствието на екипа, сътрудниците и членове на семейството на легендарния изпълнител бе завчера в култовия Apollo Theater в Ню Йорк.

Кръстникът на соул музиката извървява труден, но изпълнен с вяра и жизнена енергия път – той израства в изключителна бедност, като разказва, че първото си истинско, купено от магазина бельо, получава, когато е на 9 години. На 12 години е изключен от училище, защото влиза в класната стая недостатъчно облечен. Работи от малък и по-късно разказва за мисълта, която му е давала сили – „Трябваше да се справя. Имах волята за това. Волята да бъда някой”. Музиката е част от неговата съдба – още като малчуган танцува пред военните от близката база, пее в църквата, на 16 г. попада в затвора, където създава и ръководи госпъл хор. Там изгражда и ключово за своята музикална история приятелство – с амбициозния ритъм енд блус музикант Боби Бърд. Когато след три години младежът излиза от затвора, Боби го кани в групата си The Gospel Starlighters, която по-късно се преименува на The Famous Flames – и с нея Джеймс Браун изпълнява своя първи голям хит – песента Please, Please, Please. Тя, разбира се, присъства в саундтрака на Get On Up – както като студийна, така и като концертна версия. И това е едно от големите достойнства на филма и неговия саундтрак – че можем да проследим силата на въздействието на музиката на Джеймс Браун, която излиза извън стените на студиото, за да изведе публиката до възторг със своите послания. Изпълненията на живо на Please, Please, Please и на It’s A Man’s Man’s Man’s World са записи от концерт в историческата зала Fort Homer W. Hesterly Armory в Тампа, Флорида, от 23 април 1966 г., които сега се издават за първи път.

Творческият екип на Get On Up е силно съпричастен към социалните тези, които Джеймс Браун изразява в музиката си. Режисьор е Тейт Тейлър, който неведнъж е проявявал интерес към темата за преодоляване на социалното неравенство, а изпълнителят на главната роля Чадуик Бозман нашумя през миналата година с ролята си в „Номер 42-ри”, разказващ за сложилия през 1947 г. точка на сегрегацията в професионалния бейзбол Джаки Робинсън. За Get On Up го избира лично Мик Джагър, който в момента работи основно в Холивуд по музикални продукции – пълнометражен биографичен филм за Елвис Пресли, както и телевизионна поредица за рокендрол музиката. За Джил Скот, превъплатила се в ролята на втората съпруга на Джеймс Браун – ДиДи, работата по филма променя живота й. Пред телевизионните камери преди предпремиерата тя каза: „За да изпълня ролята си, трябваше да обикна човека Джеймс Браун. Тогава разбрах защо съпругата му не си е тръгнала, въпреки насилието, което той е упражнявал върху нея. Не съди, проявявай разбиране!” Певецът Алое Блек и актьорът Дан Акройд са сред другите известни имена от състава на продукцията.

Премиерата на Get On Up – The James Brown Story ще бъде съпътствана от концерта Get On Up: A James Brown Celebration в Hollywood Bowl на 13 август. Музикален ръководител на спектакъла с участието на членове на групата на Джеймс Браун е Крисчън Макбрайд. Сред гост-вокалистите са Алое Блек, Д’Анджело, Анджелик Киджо и Бети Лавет.

Дата на издаване: 29 юли 2014 г. от Universal Music

  • Неиздаваните до момента концертни записи на Джеймс Браун, както и други песни от музиката към филма Get On Up – The James Brown Story представяме премиерно по Джаз ФМ радио днес в „Джаз ден”, „Следобедни импровизации” и All-Time Jazz Masters.