Всеки човек е барабан - туптейки, дава ритъм и посока на живота. Тази вяра изказва Артуро О'Фарил в новия си албум The Offense Of The Drum

Всеки човек е барабан - туптейки, дава ритъм и посока на живота. Тази вяра изказва Артуро О'Фарил в новия си албум The Offense Of The Drum

Артуро О'Фарил е един от най-актуалните латино джаз артисти в момента. Неговият най-нов албум The Offense Of The Drum беше номиниран за "Латино Грами", а след това и с "Грами" в категорията за най-добър латино джаз албум. Той е маестро, композитор, пианист и лидер на 18-членния оркестър Afro Latin Jazz Orchestra. Именно с него той реализира своя нов албум, в който музиката е провокативна, иновативна и до някаква степен експериментална. Самият Артуро О'Фарил споделя, че новият му албум е създаден, за да промени общоприетите схващания за афро-латино джаз и биг бенд музика, като въвлича в своите изпълнения и съвременни градски изразни средства - хип-хоп, диджей техники, spoken word (ритмично говорене).

Тази нестандартна музикална продукция представлява 75-минутен запис на работата, която той и неговият оркестър са свършили по време на годишното издание на Symphony Space. Специални гости в изпълненията са DJ Лоджик, Едмар Кастаниеда, виджей Лайър, Доналд Харисън, Мигел Бланко и др. Всички те примесват в записите музиката на Ню Йорк, Испания, Колумбия, Куба и Ню Орлиънс - места по света, в които джаз естетиката се заражда по свой собствен начин.

Артуро О'Фарил споделя, че барабанът е удивително средство за общуване. Той съдържа в себе си начин да свързва различни общности и отразява ритъма на сърцето на различните култури, но също и на всеки човек. Барабанът е средство за заявяване на позиция и воля за свобода - той пряко и символично изразява социалните несправедливости, гневи се и мобилизира за действие. Така чрез барабана се оповестява моментът, в който е назряла политическата необходимост от промяна, и се отправя призив към активност. Това са основните теми, които маестрото и неговият Afro Latin Jazz Orchestra са отразили в своята колоритна музика. А тя е такава и заради участието на повече от 35 вида барабани в записите - екзотични разновидности от Япония, Африка, Пуерто Рико, Куба, Колумбия. Чрез намесата на толкова много ударни инструменти барабаните се превръщат в център на музиката на Артуро О'Фарил, която представя на слушателите съвременните и иновативни промени, случващи се с нея.

Дата на издаване: 6 май 2014 г. от Motema Music

  • Музика от The Offense Of The Drum на Артуро О'Фарил и The Afro Latin Jazz Orchestra звучи в новото издание на предаването "Дезафинадо" в събота от 11 ч. и с повторение в понеделник от 21 ч. Мирослава Кацарова ще ни предложи също така и записи от предходния албум на Артуро О'Фарил с Клаудия Акуня - In These Shoes.