Вплели своята индивидуалност в яркия стил на Нина Симон – някои от най-влиятелните джаз артисти на нашето съвремие й посвещават Round Nina

Вплели своята индивидуалност в яркия стил на Нина Симон – някои от най-влиятелните джаз артисти на нашето съвремие й посвещават Round Nina

Събрал някои от най-цветните и изразителни съвременни гласове, албумът Round Nina: A Tribute To Nina Simone представлява колекция от най-обичаните песни на легендарната Нина Симон. Епична или интимна, свирепа или трагична, медитативна или забавна, музиката на Нина Симон, 11 години след нейната смърт, се е превърнала в безценно музикално наследство. Тя вдъхновява поколения от творци, музиканти и певци със своята многоликост, експресивност и самородност.

I Put A Spell On You, Sinnerman, Just Say I Love Him, Black Is The Color, My Baby Just Cares For Me, Feeling Good, Four Women, Lilac Wine - това са някои от заглавията, които могат да се чуят в нови, осъвременени аранжименти, като е запазен духът на Нина Симон. Всеки един от вокалистите е вложил ненатрапливо своята индивидуалност, като я е вплел в яркия и разпознаваем стил на голямата певица и пианистка. Тук чуваме гласовете на Инди Зара, Мелъди Гардо, Грегъри Портър, Юн Сун На, Оливия Руиз и други. Редом с тях застава и основното джаз трио в състав: Боян Зет - пиано, Кристоф Минк - бас, Сирил Атеф - перкусии и барабани. Всички те отдават уважението си към артиста, личността и бореца за граждански права на тъмнокожите Нина Симон.

Едно от най-сърцераздирателните и вълнуващи изпълнения в албума е това на Мелъди Гардо, която интерпретира песента Four Women. Това е изключително важна песен в кариерата на Нина Симон - тя я композира през 1966 г. и я включва в един от най-силните си албуми - Wild Is The Wind. В нея еднакво важни са и музиката, и текстът. Тук тя е нарисувала с думи портретите на четири афроамериканки. Това са четири архитипа - първият е на поробената жена, вторият - на жената със смесена раса - бяла и черна, третият е на проститутката, а четвъртата фигура е на жената - бунтарка, която е угнетена от вековното потисничество и надава глас. В албума Round Nina: A Tributе To Nina Simone тази песен, изпълнена от тихия глас на Мелъди Гардо, звучи като изповед, а минималистичният и въздействащ акомпанимент я превръща в едно от красивите бижута в колекцията.

Дата на издаване: 10 ноември 2014 г. от Verve

  • Песни от Round Nina: A Tribute to Nina Simone звучат в ефира на Джаз ФМ радио, а албума в цялост представяме в Singin' & Swingin'.