Вокализирана версия на Westwood Walk е „Тема за баритона“ и поздрав от Spectrum за Международния ден на джаза

Вокализирана версия на Westwood Walk е „Тема за баритона“ и поздрав от Spectrum за Международния ден на джаза

Песента звучи в ефира ни днес със специално послание от музикантите към нашите слушатели

За Международния ден на джаза акапелна група Spectrum вокализира Westwood Walk на Джери Мълиган с Чет Бейкър като „Тема за баритона“ и с видео към нея я поднесе на любителите на музиката. Тя звучи специално в програмата на Джаз ФМ днес с пожелание от музикантите всеки да пребивава на мястото и на попрището, където се чувства най-изпълнен, удовлетворен и автентичен и така да намира свободата и призванието си. Това е и смъсълът на песента – тя е за изследването и откриването, за пътя на израстването и достигането на стабилност в своята същност. С „Тема за баритона“ Spectrum също така създават първа вокализа на български език.

„Джазът е музика, която олицетворява потребността от свобода и свободно изразяване. Откакто нашата група съществуваме, ние сме доста свързани с идеята постоянно да търсим това, което на нас ни харесва, и да сме винаги отворени за това какво харесва публиката. Но свободата на изразяване е според мен основен принцип при нас. Денят на джаза като празник на нашата любима музика е свързан най-вече с това.“ – казва в студиото ни Косьо Бейков.

Търсенето в музиката е вглеждане вътре в себе си и в твоята душа, в света. Подкрепени от джаз музиката с присъщите й хармоничност, любов и емоционалност, правим открития за себе си и за света и ги споделяме с музика. В текста Янко Янков споделя нещо свое, което смята, че има нужда да си припомни, а хората да се припознаят със свое търсене, проблем, решение: „Разказвам за своите търсения и проблеми като глас, като човек, който се учи да пее. В началото имах доста премеждия – казаха ми, че съм тенор. А да започнеш с по-висок глас от този, който си, е голяма пречка. Тенорът ни Даниел пък е пропял като баритон. С тези истории постепенно се наложиха частите от пъзела.“

Монтажът на видеото е на Любомир Илиев. Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Ключови думи: