Visión на Оскар Ернандес: „Имаш ли визия, ще я осъществиш“

Visión на Оскар Ернандес: „Имаш ли визия, ще я осъществиш“

Създателят на Spanish Harlem Orchestra издаде албум с квинтета си

Четирикратният носител на „Грами“ Оскар Ернандес е един от най-ярките латино джаз музиканти: пианист, композитор и лидер на групи, който има пуерторикански произход, но живее и работи в Съединените щати. Най-новият му албум Visión той записва със своя квинтет Alma Libre. Гост музиканти са Джо Лок, Аарън Дженик и Луизито Кинтеро.

Това е третият албум на Оскар Ернандес като лидер на квинтета и с него се утвърждава като един от най-значимите гласове и присъствия на съвременната латино джаз сцена. Издател е Ovation Records – лейбъл, създаден от самия Оскар Ернандес през 2020 г. Идеята за тези записи се заражда по време на локдаун и по думите на композитора този период се оказва за него един от най-креативните в кариерата му. Той признава, че творческият му процес е бил в огромен подем и е напълно споделен от останалите участници в Alma Libre. Според него да се твори музика по време на пандемия е позитивна реакция на негативните обстоятелства. Така Ернандес добавя още 10 нови композиции към богатия си репертоар и ги събира в едно под името Visión. Той споделя: „Когато бях млад, бях научен от семейството си, че трябва да имам визия за нещата, така че да ги довеждам винаги докрай. Вярвам, че ако я имаш, ако й се довериш, ще я реализираш.“

През май 2021 г. Ернандес събира музикантите от квинтета си Alma Libre – ансамбъл, базиран в Лос Анджелис. В него свирят още саксофонистът Хусто Алмарио, Джими Брандли – барабани, басистът Оскар Картая и перкусионистът Кристиан Морага. Заедно те създават музика, която извежда латино джаза до ярки висоти и до възход в качеството й на съвременен, еклектичен стил. Нещо, което е запазена марка за Ернандес, който също е много прочут и като лидер на Harlem Spanish Orchestra.

С този състав той печели три от четирите си награди „Грами“. Неотдавна пак под негово ръководство формацията реализира The Latin Jazz Project. Това, на практика, е първият албум на окестъра изцяло в латино джаз стилистика. И за разлика от него, в настоящия си Visión американският пианист и композитор разгръща любовта си към латино културата в една по-лична и музикално-интимна естетика. Албум, който си струва да чуете и да откриете нови, дръзки и умни латино джаз светове.

Музиката от албума Visión на Оскар Ернандес слушаме в Desafinado на 12 февруари от 11 ч. и на 14 февруари от 21 ч.

Ключови думи:
@