Viento y Tiempo на Гонсало Рубалкаба и Айме Нувиола – красив и жизнерадостен трибют за самия живот

Viento y Tiempo на Гонсало Рубалкаба и Айме Нувиола – красив и жизнерадостен трибют за самия живот

Новият албум на пианиста Гонсало Рубалкаба и вокалистката Айме Нувиола Viento y Tiempo - Live at Blue Note Tokyo бележи сбъдването на една детска мечта. Изпълненията на двамата именити кубински музиканти са от клуба Blue Note в Токио, където те изнасят 6 поредни концерта през август миналата година – всичките разпродадени.

„По мое мнение той е най-великият пианист на всички времена. Винаги, когато го слушам, накрая си казвам: „Леле!“ – споделя Айме Нувиола за Гонсало Рубалкаба. „Тя има способността да филтрира най-доброто от кубинската традиция и да го използва с такава класа, с която всички трябва да се гордеем и да я уважаваме.“ – казва Рубалкаба за вокалистката. Двамата се познават от дълги години. Майките им, които са били добри приятелки, са ги водели на уроци в Музикалната консерватория, а двете деца са обичали заедно да изследват мистерията на музиката и извън учебните занимания. По-късно всеки от тях поема по своя път, превръщайки се в ярка звезда, но през всичките тези години те остават свързани чрез музиката и своите топли спомени.

Виртуозният пианист и талантлив композитор Гонсало Рубалкаба, който е син на легендата Гийермо Рубалкаба, днес е едно от водещите имена на афро-кубинската сцена. Айме Нувиола заслужено е наричана La Sonera del Mundo („Звучността на света“), защото смело и със страст вплита в своите изпъления тимба, джаз, сон и салса. Певицата има изяви и като актриса – тя изпълнява главната роля в колумбийската теленовела за Селия Крус – Celia. През годините Рубалкаба и Нувиола се радват на десетки признания, а сред тях са по една награда „Грами“ и „Латино Грами“.

Viento y Tiempo - Live at Blue Note Tokyo („Вятър и време – на живо в „Блу ноут Токио“) е записан в октет, който с много настроение и жизнерадост ни среща с кубинската традиция и ни превежда през богатството и звучността на различните стилове. Албумът е своеобразно завръщане към корените и красив израз на благодарност към това, което е превърнало музикантите в личностите, които са днес. На обложката на диска Гонсало Рубалкаба и Айме Нувиола посочват, че Viento y Tiempo е посветен на майките им и на музиката на Хавана. Всъщност албумът е трибют за самия живот, в цялото му многообразие, включващо важни елементи като хубавата музика, танците, приятелството и радостта.

Дата на издаване: 29 май 2020 г. от Top Stop Music