Ветеранът на пианото Кърк Лайтси с нов концертен албум - Live at Smalls Jazz Club

Ветеранът на пианото Кърк Лайтси с нов концертен албум - Live at Smalls Jazz Club

85-годишният музикант слушахме през лятото за първи път в България на Банско джаз фестивал

През август живата легенда Кърк Лайтси гостува за първи път в България, за да вземе участие в Банско джаз фестивал – една магична музикална среща, в която майсторството, благородството и усмивката на пианиста озариха преживяването и го превърнаха в спомен за цял живот.

Ето защо всяка хубава новина, свързана с Лайтси, е добре дошла и поражда чиста радост. На 4 ноември излиза новият албум на ветерана - Live at Smalls Jazz Club, записан по време на концерт в един от най-известните нюйоркски джаз клубове. Събитието е част от поредицата SmallsLIVE Living Masters Series, в която участват легендарни музиканти. А Кърк Лайтси безспорно е музикално величие със своята кариера, продължаваща вече почти 7 десетилетия и която включва известни проекти като бендлидер и участия в знакови албуми на имена като Чет Бейкър, Кени Бърел, Клифърд Джордан и Сони Стит.

Kirk Lightsey Live at Smalls Jazz Club е записан в квартет заедно с китариста Марк Уитфийлд, басиста Санти Дебриано и барабаниста Виктор Луис. Албумът съдържа 6 изпълнения, повечето от които са поклон пред майсторството на имена като Дейв Брубек, МакКой Тайнър, Еди Харис, Тони Уилямс и Джей Джей Джонсън. Единствената оригинална пиеса е Heaven Dance, която Кърк Лайтси записва през 1988 г. със своето трио. В групата по онова време свирят Сесил Макбий (бас) и Дон Мойе (барабани).

Кърк Лайтси е музикант, оказал голямо влияние върху пианиста Спайк Уилнър през годините. Той е съдържател на култовия джаз клуб в Ню Йорк и създател на SmallsLIVE Foundation, която документира концерта на Лайтси в албума Kirk Lightsey Live at Smalls Jazz Club. Уилнър се връща назад в годините, спомняйки си как като 20-21-годишен младеж е слагал сако и вратовръзка и e отивал в Bradley’s (емблематичен джаз клуб в Гринуич Вилидж, който затваря врати по финансови причини през 1996 г.), за да слуша своите герои с истинско страхопочитание, наблюдавайки същевременно от стените образите на Ханк Джоунс, Томи Фланаган, Мългрю Милър и др. „Усмивката на Кърк Лайтси беше фар в тъмнината, а неговото поведение беше толкова топло и щедро. В крайна сметка събрах смелостта да се кача и да се срещна с моя герой. Стиснах му ръката и му направих комплимент за музиката. Попитах го: „Как акордите ми да звучат по този начин?“, а той ми отговори: „Отнема цял живот!“ Тези думи все още отекват в главата ми.“ – споделя Спайк Уилнър.

От сцената на Smalls Jazz Club той приветства големия пианист с думите: „Усмивката му все още е сияйна, както и духът му. Той все още е крал. Неостаряващ и прочувствен, Кърк Лайтси е феномен. Сега съм горд да го нарека приятел. С голямо удоволствие можем да му дадем наградата SmallsLIVE Living Masters и да го документираме с тази страхотна група. Кърк се откроява в пантеона на нюйоркските велики джаз пианисти и той все още е сред нас.“

Дата на издаване: 4 ноември 2022 г. от Cellar Music Group

Ключови думи: