Верен на добрия музикален вкус, британският джазмен Антъни Стронг представя оригинални версии на джаз и соул стандарти в On a Clear Day

Верен на добрия музикален вкус, британският джазмен Антъни Стронг представя оригинални версии на джаз и соул стандарти в On a Clear Day

Новият албум на елегантния и фин млад британски джаз певец Антъни Стронг се нарича On A Clear Day и продължава линията на предходния му много успешен албум Stepping Out. Той отново е подбрал „олд скуул” материал – от джаз стандарти (заглавната песен, Whatever Lola Wants, Unforgettable, What Is This Thing Called Love?), през песни на Стиви Уондър (Higher Ground) и Майкъл Джексън (Don’t Stop Till You Get Enough) до соул, включително „Мотаун“ репертоар (Use Me), като е събрал колекция от любими за него теми.

Но няма нищо остаряло или старомодно в неговата интерпретация на тези песни. Точно обратното – той ги е погледнал по нов начин, като ги е аранжирал свежо и жизнерадостно, с финес и лекота, предал им е енергичност и позитивизъм. Всичко това е в основата на стила на Антъни Стронг, изцяло лишен от претенция и опити за усложняване или каквато и да е демонстрация на качества. Той е верен на музиката и я изпълнява с огромно удоволствие, което предава на слушателите си и с гласа си, и с начина, по който свири на пиано. За записите е поканил над 20 музиканти, които до голяма степен са постигнали целта на Антъни Стронг – музиката да звучи като от изпълнение на живо.

Впрочем причината да се заговори за Антъни Стронг е именно първата му ултрауспешна продукция Stepping Out (неговия трети диск, излязъл през 2013 г.). Този албум достигна до първа позиция в класацията на американския iTunes. Песните от него го отведоха до изключително успешно турне, където той се срещна с многобройна аудитория в 26 страни на четири континента. Навсякъде по света публиката му се увери в неговия категоричен талант на музикант и певец, и едновременно с това на забележителен артист, който умее да забавлява хората и да ги заразява с позитивното си и свежо настроение.

Много енергичен, с оригинални аранжименти и в същото време верен на добрия музикален вкус, Антъни Стронг все по-убедително се заявява на световната джаз сцена.

Дата на издаване: 18 май 2015 г. от naïve

  • Песни от On a Clear Day на Антъни Стронг слушаме в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес преди пълното му представяне в Singin’ & Swingin’.