Величието на Ела Фицджералд в новоиздадения концертен албум Ella: The Lost Berlin Tapes

Величието на Ела Фицджералд в новоиздадения концертен албум Ella: The Lost Berlin Tapes

Ела Фицджералд отдавна се е превърнала в еталон за вокално майсторство и съвсем заслужено е смятана за Първата дама на песента. Най-автентичният начин да се докоснем до огромния ѝ талант и артистично присъствие сега, когато вече не е сред нас, са концертните записи. Въпреки че дискографията ѝ включва няколко проекта, документиращи нейни изпълнения на живо, най-известният от тях си остава Mack the Knife: Ella in Berlin, който ѝ носи две награди „Грами“. Преди дни издателите от Verve Records представиха на нашето внимание друг концертен албум, отново записан в Берлин - Ella: The Lost Berlin Tapes.

Mack the Knife: Ella in Berlin се появява в резултат от концерт от 1960 г., а Ella: The Lost Berlin Tapes е записан в Sportpalast на 25 март две години по-късно. Това е една от спирките по време на най-голямото европейско турне на Ела до момента, а събитието е част от прочутата поредица на Норман Гранц Jazz at the Philharmonic. Програмата е започвала с музика от тромпетиста Рой Елдридж и саксофониста Коулман Хокинс. После на сцената са излизали: Пол Смит (пиано), Улфред Мидълбрукс (контрабас) и Стан Леви (барабани), След няколко инструментални изпълнения Ела се е появявала в пълния си блясък, за да даде същинското начало на шоуто.

Записите в новоиздадения албум Ella: The Lost Berlin Tapes са намерени наскоро в архивите на Verve Records. Това е поредната вдъхновяваща история за откриването на истинско музикално съкровище. Преди 58 години легендарният продуцент Норман Гранц е оставил една кутия, чакала десетилетия наред някой да ѝ обърне внимание. В нея е била поставена магнетофонната лента, а самата кутия е била увита в жълт скоч, за да я държи добре затворена. Записите, които са били с перфектно качество, са били в два варианта - моно и стерео, което много е улеснило издателите. Чрез нов инженерен софтуер вокалите са отделени от инструментала и гласът е изведен напред. По време на този концерт Ела е в средата на 40-те си години и е във върхова форма.

В Ella: The Lost Berlin Tapes слушателите ще чуят едни от емблематичните песни от репертоара на вокалистката, ще се насладят на кристално чистия ѝ глас, съвършената ѝ фраза, неповторимия ѝ скат, свободата и радостта, с които пее и импровизира... Албумът е още една безценна среща с гения на Ела, която продължава да вдъхновява не само меломаните, но и вокалистите от новото поколение. Появата на албума беше съпроводено от представянето на анимация към едно от изпълненията в него – Taking a Chance on Love. Тя е нарисувана от една от най-добрите съвременни джаз вокалистки - Сесил Маклорин Салвант. Сесил казва, че за нея Ела Фицджералд винаги е била пример за съвършенство и учебник, когато се е учила да пее стандарти. И също така твърди, че е започнала да гледа на нея с други очи, защото вижда колко е забавна, колко е обичала да поема рискове и колко много хумор присъства в изпълненията ѝ. „За мен атмосферата на живо е най-добрият начин да чуя Ела.“ – казва още вокалистката.

Дата на издаване: 2 октомври 2020 г. от Verve Records