Ведър поглед към живота с новата песен на Mr. Moon и Мирослава Кацарова - „Уча се да бъда с теб“

Ведър поглед към живота с новата песен на Mr. Moon и Мирослава Кацарова - „Уча се да бъда с теб“

Мирослава Кацарова и Младен Димитров, познат на мнозина като Mr. Moon, работят заедно от години по различни проекти и концертни програми. През 2016 г. в албума си с филмова музика My Cinema Мира включи като бонус трак съвместната си песен с Mr. Moon „Път към безкрайното лято“. Сега сътрудничеството на двамата музиканти се развива и разгръща в своя естествен ход чрез най-новата им песен „Уча се да бъда с теб“. Тя е предвестник на предстоящия албум на вокалистката „Теменужена“, чиято премиера предстои.

„За мен е чест, че можем да продължим започнатия път заедно с Младен Димитров.“ – казва Мирослава Кацарова в ефира на Джаз ФМ радио. „Идеята за „Уча се да бъда с теб“ е негова. Той изпрати като аудио запис първоначално бийтове, китари, пиано и една атмосфера, в която аз винаги съм потъвала с удоволствие, защото Младен открай време за мен е един от хората, които през добрия си вкус ме е посветил в електронната музика.“ – разказва певицата. Mr. Moon също не пропуска да отбележи колко е важно за него това сътрудничество: „Аз съм един от щастливците, които имат възможността да се познават и още повече да работят с любимите си артисти каквато е Мирослава за мен, защото много харесвам нейната музика още преди да се познаваме. Това, че участвам в проектите ѝ е наистина привилегия и чест. Това е осъществена мечта за мен.“

В „Уча се да бъда с теб“ Младен Димитров е в ролята на инициатор на проекта, DJ и композитор, Мира е автор текста, а в записите към тях се присъединяват пианистът Мирослав Турийски и китаристът Ангел Дюлгеров. „Песента е много ритмична, ведра, жизнеутвърждаваща. Мисля, че е идеална за саундтрак на лятото и на някои пътешествия, които сега, струва ми се, повече ще могат да ни се отдадат.“ – казва Мира Кацарова. Младен Димитров посочва, че „Уча се да бъда с теб“ е в стилистиката на предишната им песен „Път към безкрайното лято“ и уточнява: „Предизвикателство беше да се представят нещата със средствата на електронната музика, но и да запазим естетиката на акустичното звучене, към която принадлежат корените на Мира.“

Уча се да бъда с теб,
уча се на свобода
и копнежна съм сега.

Вокалистката споделя, че „Уча се да бъда с теб“ е като документ на човешките взаимоотношения. „Младен ми изпрати този материал абсолютно спонтанно без да сме имали уговорки за работа. И аз си дадох сметка, че тази музика съдържа в себе си нещо много важно и това е липсата на претенции. В нея е възможността да кажеш важни неща без претенция. На това ме научава тази музика и все повече и повече ми става близка. Мисля, че по един по-лек начин се опитах да кажа важни неща и през текста, който написах. Той е свързан с уроците, които ние така или иначе сме обречени да преживяваме в нашия екзистенциален път. Когато човек осъзнае, че преминава през поредния си урок, той става по-смирен, някак по-мъдър. Затова е тази песен.“ – казва още Мирослава.

Учиш ме да разбера
колко много аз не знам.
И наивна, и с криле
имам моето небе.

В „Уча се да бъда с теб“ се пее за уроците, които животът ни поднася, но и за лекотата, обичта и свободата, които са важни в търсенето и откриването на смисъл. Кои са най-големите учители на двамата музиканти по пътя на любовта и лекотата? „Животът и смесването на различните емоции, предизвикани от него, може би наистина ни учат на тези неща, за които се говори в „Уча се да бъда с теб“.“ – посочва Младен Димитров. „Моят най-голям урок е, че трябва непременно да внимаваме за доброто наоколо, защото то съществува, също както и чудесата. Трябва просто да ги видим.“ – твърди Мира.

Уча се да вярвам в мен,
както вярвам в чудеса.
Смисълът безброен е,
необятна шир.

Песента „Уча се да бъда с теб“ предшества издаването на четвъртия албум на Мирослава Кацарова - „Теменужена“, чиято премиера предстои след няколко седмици. „Теменужена“ включва 9 оригинални композиции, в които свирят Мирослав Турийски, Младен Димитров, Веселин Веселинов-Еко, Николай Карагеоргиев, Владимир Кърпаров, Христо Минчев и струнен квартет с участието на Ивелина Христова, Диляна Давидова, Мария Венкова и Антоанина Юрганджиева.

На снимката: Мирослава Кацарова и Mr. Moon, автор: Владислав Мирчев

  • Цялото интервю на Таня Иванова с Мирослава Кацарова и Mr. Moon може да чуете чрез бутона „Аудио“.