Вечността на красотата, безвремието на щастието в Spain Forever на Мишел Камило и Томатито

Вечността на красотата, безвремието на щастието в Spain Forever на Мишел Камило и Томатито

Клишето за Испания – страст и танц. И това е вярно. Но Испания е също така толкова много спокойствие и размишление. Ароматът на портокаловите горички хипнотизира всички сетива и извежда емоциите, които са някъде неосъзнато дълбоко в нас. Мишел Камило и Томатито – пиано и фламенко китара, са отново с Испания в сърцата си в третия албум от музикалната трилогия. След Spain („Испания“) от 2000 г. и Spain Again („Испания отново“) от 2006 г., 10 години по-късно те обявяват: Spain Forever („Испания завинаги“). И ни показват как би звучала в горещите следобеди и топлите вечери на безкрайното испанско лято музика от различни епохи и различни традиции.

В Spain Forever са и Oblivion от Астор Пиацола, и „Ново кино „Парадизо“ от Енио Мориконе, и Our Spanish Love Song от Чарли Хейдън, и Armando’s Rhumba от Чик Къриа, и „Гимнопедии“ №1 от Ерик Сати (1888 г.), и Agua e vinho на Егберто Гизмонти… Една след друга пиесите в този камерен албум разкриват свят на спокойствие, хармония, взаимност, любов… Най-хубавото от човешката душа е в тези нежни изпълнения, които слушаме в Spain Forever на Мишел Камило и Томатито. И те наистина извеждат към вечността на красотата. Към безвремието на щастието.

„Двама велики музиканти и близки приятели отново се събират, за да предложат репертоар, в който Пианото и Китарата общуват в интимно пространство. Те намират точката на среща, в която получават свободата да изследват и в резултат на това възникват свежи интерпретации с нов поглед към класически пиеси. Тази взаимност може да се роди единствено в партньорство между равни, в което водеща е музиката. Музиката е средство за изразяване и преоткриване след толкова много години, средство за поемане на ново пътешествие – ЗАВИНАГИ.“ – казва в обръщението си към слушателите Мишел Камило.

Житейските пътища на Мишел Камило и Томатито се преплитат за първи път преди повече от 30 години. 1984 г., съблекалните в спортната зала в Мадрид, провежда се градският джаз фестивал: Мишел свири в квинтета на Пакито Д’Ривера, а Томатито е гост-музикант в концерта на Рей Барето. През 1990 г. двамата записват в съседни студиа. Томатито днес си спомня колко е бил заинтригуван от звуците, които идват иззад другата врата. Едва осем години по-късно, през 1998 г., двамата свирят заедно на Международния джаз фестивал в Барселона – засега само две пиеси: Spain от Чик Къриа и мексиканския стандарт Bésame mucho. Възторгът и на публика, и на критици им показва най-сетне, че съдбата иска да ги събере. Останалото е история. Историята на трилогията „Испания“, в която новата, трета част – Spain Forever, е абсолютната кулминация.

Дата на издаване: 6 октомври 2016 г. от Verve

  • Музика от Spain Forever на Мишел Камило и Томатито слушаме днес в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters. Обобщение на трите албума от поредицата очаквайте в Desafinado.