Вдъхновителят на любовта Уил Даунинг е неустоимо прелъстен в Black Pearls

Вдъхновителят на любовта Уил Даунинг е неустоимо прелъстен в Black Pearls

На отправени през 70-те и 80-те музикални покани за взаимност и любов Уил Даунинг отговаря с песни-реплики в новия си албум Black Pearls. Той съдържа кавъри на останали в историята или останали в миналото песни, изпълнени за първи път от жени. Така Уил Даунинг, който винаги е бил изкусителят, сега е в ролята на неустоимо прелъстения. „Винаги ми е било интересно да представям мъжкия прочит на песните. Мъжете изпитват същите чувства като жените, но понякога не знаят как да ги предадат с думи или се страхуват да направят това. Ето, чрез тези песни те биха могли да се изразят и дори да запалят искрата на мисъл или на разговор.“ – обяснява концепцията си Уил Даунинг.

Съвременните електронни соул и аренби аранжименти на тези песни ги правят интересни сами по себе си. Припомнянето на оригиналите, които или са ни познати, или сега ги откриваме, дава възможност за цялостно осмисляне на музикалното развитие и на житейския ни път. Как сме слушали тези песни преди? Защо всички са били горещи начело на класициите навремето, но някои веднага са изстинали и днес дори не сме ги чували? Какво превръща една песен в хит? А какво я прави „вечна“? Защо понякога никой не си спомня за оригинала, но всички са пленени от кавъра? Black Pearls на Уил Даунинг е албум на отговорите.

За Принца на изтънчения соул, както определят певеца и както той се самоназовава, Black Pearls е 19-ят албум в 28-годишната му кариера и първата му студийна изява от 6 години насам. През последните 15-ина години Уил Даунинг ограничи работата си заради автоимунно заболяване, което определя като едновременно най-доброто и най-лошото нещо, което му се е случило, и обяснява: „Болестта ме научи да забавя темпото и да се наслаждавам на живота. Разбрах, че нищо не е вечно.“

Уил Даунинг е известен със своята музикална интровертност, с тихото си пеене и със съчетанието на акустични инструменти с електронен звук, които ни предлага в изобилие и в Black Pearls. Тук той разгръща таланта си в кавъри на Ренди Крофърд (Street Life), Шака Кан (Everlasting Love), Бренда Ръсел и Олита Адамс (Get Here), а също и на по-малко познатите Анджела Уинбуш, Денис Уилямс, Шърел, триото The Emotions, Филис Хайман, Джийн Карни.

„Всичко започна с Филис Хайман. Разговарях с приятел, който също е работил с нея. И на двама ни Meet Me On The Moon бе любимата нейна песен. Приятелят ми ми предложи да й направя кавър. Позвъних на моя кийбордист и аранжор Майк Логан и го помолих за помощ. След като записах песента, си помислих, че това е чудесна възможност да отдам почит към вокалистките, които винаги съм обичал. Така се роди Black Pearls.“ – разказва Уил Даунинг. Той е бивш бек вокалист на Earth, Wind & Fire, а тук гласовият съпровод е на съпругата и на дъщеря му. Като гости се изявяват саксофонистите Кърк Уейлъм и Найджи.

Уил Даунинг има фраза, като че пее без да си поема дъх. Точно така се изповядва любов – към живота и към музиката.

Дата на издаване: 8 юли 2016 г. от Shanachie Entertainment

  • Песни от Black Pearls на Уил Даунинг слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди пълното представяне на албума в следващото издание на Singin’ & Swingin’.