Вдъхновен от ранните пътешественици и откриватели, Fountain Of Youth на The Rippingtons и Ръс Фрийман ни пренася в екзотични светове

Вдъхновен от ранните пътешественици и откриватели, Fountain Of Youth на The Rippingtons и Ръс Фрийман ни пренася в екзотични светове

Fountain Of Youth е 20-ят студиен албум в дискографията на една от най-успешните формации в съвременния джаз - The Rippingtons. На пръв поглед заглавията на композициите създават усещане за въображаем, магически свят, за музикално фентъзи, в което слушателите откриват извора на младостта (Fountain Of Youth), имат шанс да се докоснат до вечния живот (We Will Live Forever), срещат се с Краля на слънцето (The Sun King) и накрая попадат в градината на боговете (Garden Of The Gods). Не само заглавията, но и самите пиеси са с екзотично звучене. Те ни пренасят в света на ранните европейски пътешественици и откриватели, дават ни възможност да се докоснем до различни светове, родени от фантазията и таланта на китариста Ръс Фрийман. Той е основният двигател на този проект и не случайно го нарича "китарен рай" в сравнение с другите заглавия на формацията. В албума китарата е с водещо присъствие, но тук Фрийман вплита различни звуци и инструменти - мандолина, сувенири от неговите пътувания: турска баглама, укулеле, педал стийл китара. Резултатът е един еклектичен, колоритен албум, пълен с цветове, аромати и наситен със запомнящи се мелодии.

Мнозина от най-верните почитатели на The Rippingtons посрещнаха албума не толкова сърдечно именно заради твърде яркото присъствие на Ръс Фрийман, на чийто фон сякаш групата се губи. Меломаните са разочаровани от липсата на саксофониста Джеф Кашива и специалните гости, които присъстват в другите заглавия на The Rippingtons. Въпреки смесените чувства Fountain Of Youth сякаш спечели нова публика за групата, защото достигна до 3-то място в класацията на "Билборд" за джаз албуми и все още продължава да бъде в Топ 10.

Дата на издаване: 13 юни 2014 г. от Entertainment One

  • Fountain Of Youth на The Rippingtons и Ръс Фрийман е с премиера в ефира на Джаз ФМ днес. Музика от него звучи в предаванията "Джаз ден" и "Следобедни импровизации".