Васил Делиев с Бигбенда на Българското национално радио: за разнообразието, красотата и цветовете на музиката

Васил Делиев с Бигбенда на Българското национално радио: за разнообразието, красотата и цветовете на музиката

Какъв заряд! Пиесата Politik, Final, Trick открива албума на Васко Делиев с Бигбенда на Българското национално радио. Дискът съдържа седем пиеси, от които пет са оригинални композиции, а две – от други автори, но аранжирани от музиканта за бигбенд. Диригенти са самият композитор и Янко Миладинов. Албумът събира записи, направени от 2010 г. до 2015 г., точно когато завършва едногодишният период на работа на Васко Делиев като аранжор на Бигбенда на БНР. Познатият ни от много поп хитове и от песни за деца музикант ни представя в едно творбите си за голям оркестър.

Записана втора в хронологичен ред, но откриваща албума, е пиесата Politik, Final, Trick. „Тя е записана в смутно време и затова я нарекох така. С велосипеди се обикаляше около Народното събрание, имаше вълнения, които бяха преплитане между гротеска и реалност. Такава беше и идеята на създаването на тази пиеса. Сега като я слушам, се сещам какви хубави импровизационни сола са изсвирили Наско Хаджиев и Венци Благоев.“ – споделя авторът. В тази музика, както и в момента на нейното създаване, ярките гласове се чуват ясно, а съставът е подкрепящ, светъл и пълен с енергия. „Специално за тази пиеса съм вдъхновен от Гордън Гудуин и неговия Big Phat Band.“ – добавя в студиото ни Васко Делиев, след като сме чули Politik, Final, Trick в ефира на Джаз ФМ.

Звучността на пиесите напомня коклко благодатно е да се пише музика за бигбенд и същевременно колко ужасно е трудно това. „Имах мечта да направя инструментална музика, защото до тогава се изявявах във вокално-инструменталната, и то предимно комерсиална музика. Имам и детски песни. Това беше моя мечта и съм щастлив, че успях да я реализирам! Слушам страшно много музика за бигбенд, чета много ноти, сверявам си часовника и когато искам нещо да изразя, гледам да го направя!“ – разказва музикантът.

Така в Hot Summer усещаме жарките прежурящи слънчеви лъчи на лятото. „За тази пиеса съм вдъхновен от Дейв Грусин. По това време бях в Германия – в гориста местност, в която не беше чак толкова топло, колкото в България с температури от 40 градуса. Разхождах се край едно езеро и заглавието дойде само.“ – описва Васко Делиев историята на пиесата.

Колко много тази музика е на сърцата на музикантите от Бигбенда на БНР става ясно от тяхното върховно свирене. Те са големи майстори, но тук личи, че цялата им емоция е в тези записи. Усещането е още по-ценно в момент, в който в цялото ни разединено общество трудно намираме езика на общуване един с друг. „Моите колеги са на световно ниво. Всеки изпълнител, когато свири това, което му харесва, дава нещо от себе си, особено в този импровизационен стил, където това е 50% от успеха. Това е радостно – че сме успели да намерим общ език.“ – казва Васко Делиев.

Албумът завършва с пиесата Spring Like Rock, в която чуваме как новият живот бурно се ражда и предвещава пищност и сила. „В нея солист е Огнян Весков. За написването й бях вдъхновен от концерт на Dream Theater.“ – разказва Васко Делиев.

Дискът „Васко и Бигбендът на Българското национално радио“ ни посреща с красота. На обложката греят пъстри лалета. „Снимката е от прекрасната Градина на лалетата на 20 км от Амстердам. Всяка година я посещават 6 милиона туристи. Имах щастието да съм там и направих снимки. Реших, че тази ще подхожда за албума.“ – разказва музикантът. Така снимката е емблема на красотата на музиката около нас. „На разнообразието и красотата.“ – добавя Васко Делиев. И на цветовете!

Дата на издаване: 2017 г.

Като автор, грижещ се неговата музика да достигне до слушателите, Васко Делиев е предоставил бройки от албума в Книжарницата на Съюза на българските композитори (до Народния театър) и в Дюкян „Меломан“.

  • Музика от албума „Васко и Бигбенда на Българското национално радио“ слушаме в „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters.