Вълнуващи се и обичащи, всеки един от нас: Desy and The Shiny Stockings дебютират с едноименен албум

Вълнуващи се и обичащи, всеки един от нас: Desy and The Shiny Stockings дебютират с едноименен албум

Чаровни и романтични, уютни и сближаващи, прегръщащи и приласкаващи са песните от 40-те и 50-те, които Деси Андонова – вокал, Петър Георгиев – китара, и Димитър Карамфилов – контрабас, изпълняват в проекта си Desy and The Shiny Stockings. След дълги години на концерти в цялата страна, сега ядрото от репертоара им излиза в дебютен албум, носещ името на групата.

„Любовта ми към джаза и суинга се породи преди години. Тя се задълбочи, когато бе активен проектът Sentimental Swingers. Около година преди той да приключи създадохме Desy & The Shiny Stockings, тъй като имах нужда, потребност и желание да пея повече в този жанр. Страшно много ми харесва! Колкото повече го правя, толкова повече се влюбвам.“ – каза в интервю по Джаз ФМ Деси Андонова.

Желанието й да пее още от тази музика среща именно такава покана от Петър Георгиев и с присъединяването на Димитър Карамфилов проектът е оформен. Песните на Desy & The Shiny Stockings са белязани от импровизации в отчетлива взаимност. „Чувствам се още начинаеща в джаза, тепърва го откривам. Това е най-импровизаторският жанр и имам задръжки и бариери да се отпусна напълно и да си повярвам. Това е причината да искам толкова активно да го пея, защото имам тази потребност – да мога да се отпусна напълно.“ – поглежда към израстването си в музиката чрез този проект Деси Андонова.

Той постоянно я обогатява. Bei Mir Bist Du Schön, Why Don’t You Do Right, Blue Moon, Them There Eyes, Nature Boy – само поглед към самите заглавия на тези толкова отпечатали се върху нас песни е достатъчен, за да зазвучи музика. В изработването им Деси Андонова е повлияна от версии, които са й харесвали през годините. Основното за нея е в звученето им, нарича впечатлилите я „изумително красиви“. „Богатство е да можеш да чуеш една песен, интерпретирана по много начини, защото това ти дава повече изразни средства. В групата ни всеки е с темперамента си и с усещането си и така се получава нашият вариант.“ – разказва тя.

Desy and The Shiny Stockings се отличава с особено чувство за близост между музикантите, между тях и слушателите: „Преди това опитът ми със Sentimental Swingers бе с голяма група – със Секстета на Мишо Йосифов и с Мишо Йосифов – китара. Тези аранжименти носеха съвсем различно усещане – на бигбенд, с какъвто сме и пели Sentimental Swingers. Desy & The Shiny Stockings е много интимен, нежен, уютен. Съвсем различно е усещането. Много e красив, много ми харесва, много комфортно се чувствам в него!“

Текстовете на тези песни са безгрижни, понякога привидно наивни, но казват важни неща за любовта, за начина, по който хората се срещат и разбират, по който химията между двама души се материализира във връзка между тях. Мелодиите не търсят сложност на изразяването, а дълбочина на въздействието. „Тази музика носи много радост. Създадена в трудни времена, тя провокира към веселие. Става ти леко на душата. Много ми е хубаво, като я изпълнявам, защото всеки път енергията ми рязко се вдига.“ – казва за ефекта на тези вечно зелени хитове Деси Андонова.

Desy and The Shiny Stockings е свързан с нейната природа чрез музиката да обръща поглед към себе си. Но тук споделянето не е толкова с взиране в чувствата и изразяването им, а чрез създаването на звукова среда, в която Деси ни кани да сме заедно – всички ние – вълнуващи се и обичащи. С нея, с Петър Георгиев и Димитър Карамфилов ни е приятно в толкова добра компания.

В дните преди Коледа музикантите ни представиха част от репертоара си на онлайн концерт:

Дата на издаване: 16.11.2020 г. от Десислава Андонова, Петър Георгиев и Димитър Карамфилов

  • Интервю с Деси Андонова от предаването „Джаз ден“ на 11 декември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
Ключови думи:
@