В „Зелената седмица“ по Jazz FM: флейтистката Елса Нилсон изследва в дълбочина взаимоотношенията на човека с природата в албума си Coast Redwoods 41°32’09.8”N 124°04’35.5”W

В „Зелената седмица“ по Jazz FM: флейтистката Елса Нилсон изследва в дълбочина взаимоотношенията на човека с природата в албума си Coast Redwoods 41°32’09.8”N 124°04’35.5”W

Вдъхновението за проекта е величието на секвоените гори в Redwood National Park в САЩ

Миналата година шведската флейтистка и композиторка Елса Нилсон издаде албума Coast Redwoods 41°32’09.8”N 124°04’35.5”W, който е част от поредицата Atlas of Sound, с която тя изследва в дълбочина взаимоотношенията на човека с природата. Вдъхновението за проекта се ражда от величието на горите в Redwood National Park, а записите са опит чрез езика на музиката да бъде предадена магията на тази изключителна екосистема.

Елса Нилсон е родена в Швеция, но през последните години живее и твори в Бруклин. Често обича да бъде сама сред природата и тази любов е една от причините да се насочи към флейтата, защото е инструмент, който може да носи навсякъде със себе си, дори и когато изкачва планини. За разходките сред природата Нилсон споделя, че те я карат да забавя темпото, да се вслушва в света около себе си и така в един момент идва желанието да създава музика от конкретното място, на което се намира. Преди няколко години започва да записва идеите, които ѝ идват докато е сред природата, но установява, че когато е сред секвоените гори тези идеи са по-различни от всичко, което ѝ е хрумвало до момента.

„Тайната е в темпото, колко бавно се движат секвоите. За да ги чуя, трябва да забавя ход, да остана неподвижна. Наистина, наистина да слушам. Когато го правя, откривам музика във всяко движение. Има мелодия в шумоленето на клоните, когато вятърът минава през тях и игличките се откъсват и падат на земята, има груув в звука на стъпките им, реални или въображаеми.“ – казва Елса Нилсон. Тя е истински очарована от размерите и мъдростта на секвоите, от мъглите, които ги обгръщат, от високото съдържание на влага в кората им, което ги прави по-устойчиви на огън и т.н.

За албума си Coast Redwoods 41°32’09.8”N 124°04’35.5”W Елса Нилсон създава сюита в 10 части, като музиката е написана с идеята, че ще бъде изпълнена заедно с пианиста Джон Кауърд и басиста Крис Мориси. Сполучлив избор на музиканти – всички те са смели изследователи в това начинание. За своя подход към музиката Елса Нилсон казва: „За мен една екосистема се изразява в приликите и връзките между нещата.“ Това е и причината в отделните изпълнения да се преплитат едни и същи мотиви, оставяйки впечатление за познатото усещане, когато се разхождаш дори и в непозната до този момент гора.

„Поради абстрактността на инструменталната музика, това, което давам на света, вече не ми принадлежи. То принадлежи на слушателя. Това не означава, че цялата мисъл, обработка и израстване... всичко, което е част от създаването на изкуство, е изчезнало. Това просто означава, че музиката поема собствения си живот.“ – споделя Елса Нилсон. В албума си Coast Redwoods 41°32’09.8”N 124°04’35.5”W тя повежда слушателя на лирична разходка из вековните секвоени гори, като не пропуска да му напомни, че самият той е част от това величие на природата.

Дата на издаване: 22 април 2022 г. от ears&eyes Records

 

Ключови думи: