В съвместния си албум Jazz Before Jazz Марио Станчев и Лионел Мартен интерпретират музиката на композитора Луи Моро Гатшок

В съвместния си албум Jazz Before Jazz Марио Станчев и Лионел Мартен интерпретират музиката на композитора Луи Моро Гатшок

Днес в ефира на Джаз ФМ звучи премиерно Jazz Before Jazz – първият съвместен албум на Марио Станчев -пиано и Лионел Мартен - саксофони (обърнете внимание на интервюто с Марио Станчев чрез бутона „Аудио“). Jazz Before Jazz е посветен на легендарния новоорлеански пианист и композитор Луи Моро Гатшок, живял и творил през 19 век (в интервюто си Станчев е предпочел френското произношение на името Louis Moreau Gottschalk). В албума са включени популярни мелодии от Гатшок, сред които се откроява „Сувенир от Хавана“ оп. 39 – поредица от capricious за пиано. Станчев и Мартен интерпретират три от тях.

И тъй като споменах думата „интерпретират“ не мога да се въздържа да не отбележа, че двамата инструменталисти непоколебимо се придържат към своите творчески индивидуалности. Докато подготвях предаването имаше моменти, когато ми се струваше, че дори и да свиреха на един и същи инструмент, двамата щяха да бъдат категорично разпознаваеми като подход. Марио, разбира се, е изкушен от джаза и това е очевидно. Мартен обаче предпочита „класическото“ звучене, каквото и да означава това. И още нещо: двамата сякаш са си „поделили поравно“ ролите. Марио Станчев открива със солово изпълнение, посветено на Готшак. Само няколко акорда са достатъчни в рамките на триминутното изпълнение, за да си каже човек: „Да, това е Марио Станчев!“ Следват популярните „Сувенир от Порто Рико“ и „Кубински романс“ преди Лионел Мартен да заяви себе си. Той прави това безкомпромисно, чрез соловата версия на Invocation („Молба за прошка“ в религиозния смисъл на думата). В Jazz Before Jazz са включени още контрастните като звучене Riot и Seduction. Албумът завършва с иронично изпълнение от фантазията-гротеска American Sketch. Както спомена в интервюто си за Джаз ФМ Марио Станчев, Jazz Before Jazz е един melting pot (коктейл, смесица), в която импровизациите са истинската ценност.

Дата на издаване: 2016 г.

Записи от Jazz Before Jazz звучат в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All-Time Jazz Masters. След 22 ч. ще имате възможност да чуете и интервюто с българския музикант.