В Seymour Reads the Constitution! на Брад Мелдау трио звучи лекотата

В Seymour Reads the Constitution! на Брад Мелдау трио звучи лекотата

В средата на миналия месец Брад Мелдау трио издаде новия си албум Seymour Reads the Constitution! („Сиймор чете Конституцията!“), който се появява след предишното заглавие на групата – Blues and Ballads (2016) и соловия проект на пианиста After Bach, чиято премиера беше по-рано тази година. After Bach включва 4 прелюда и една фуга на Бах от двата тома на „Добре темперирано пиано“, а останалите пиеси са на Мелдау.

В Seymour Reads the Constitution! дългогодишните музикални партньори Брад Мелдау (пиано), Лари Гренадиър (бас) и Джеф Балард (барабани) залагат на характерния за триото еклектичен репертоар, подбран с вкус и прилягащ великолепно на групата. Тук звучат джазови композиции на Елмо Хоуп и Сам Ривърс, класиката от Great American Songbook - Almost Like Being in Love, поп песни на Пол Макартни и на Браян Уилсън за Beach Boys, а така също и три оригинални теми на Брад Мелдау, едната от които дава причудливото заглавие на албума.

Мнозина си задават въпроса кой е Сиймор, четящ Конституцията. Заглавната пиеса се ражда от един сън на Мелдау през 2014 г. Пианистът, който е почитател на големия актьор Филип Сиймор Хофман, сънува как двамата са в една стая, а Хофман чете Конституцията на САЩ. През цялото време в съня звучи мелодия, която Брад записва, след като се събужда. По-малко от седмица след това актьорът умира, а Мелдау приема съня си като послание от бъдещето или някакво предзнаменование.

Seymour Reads the Constitution! е още едно свидетелство за фино овладяното изкуство на триото и изключително високото ниво на музициране на групата на Брад Мелдау. Но тук не говорим само за умения, професионализъм и духовната връзка между музикантите, а за един буден и интелигентен поглед към живота, който чрез езика на музиката придава нов смисъл на настоящето ни. Seymour Reads the Constitution! е записан с чувствителност, в която прозират тревогите на съвременния човек, но и неговите надежди. В албума звучи онази лекота – толкова бленувана и понякога трудно постижима, лекота, която няма как да сбъркаш, когато я чуеш.

Дата на издаване: 18 май 2018 г. от Nonesuch Records