В Samba Esquema Novo „de Novo“ Клара Морено претворява фундаменталния боса нова албум на Жоржи Бен от 1963 г.

В Samba Esquema Novo „de Novo“ Клара Морено претворява фундаменталния боса нова албум на Жоржи Бен от 1963 г.

Новият албум на Клара Морено Samba Esquema Novo de Novo („Нов стил самба наново“) е много интересна ретроспекция към един от класическите албуми в историята на боса нова – дебютния на Жоржи Бен от 1963 г., който носи същото заглавие (без допълнителното „de novo“, което означава „наново“).

Клара Морено и нейните издатели от World Cirquit са решили да запишат всички песни от този забележителен албум на бразилската музикална легенда и да ги претворят в нови и съвременни аранжименти. Те са постъпили почти толкова иновативно, колкото някога Жоржи Бен е подходил към модерната вече в онази епоха боса нова. Samba Esquema Novo е името на неговия албум от 1963 г., което се превежда като „Нов стил самба“. Неговата музика се определя като пост боса нова и представлява биг бенд аранжименти на бразилска музика, гарнирани с красивата му, минорна и минималистична китара. Този албум превръща песните Mas Que Nada и Chove Chuva в световни хитове, които по-късно познават множество интерпретации от различни артисти. Може би май-популярният вариант на Mas Que Nada е на Серджио Мендес.

Но никой досега не е дръзвал да направи всяка една от песните в албума като цялостен проект в нови и модерни версии. Затова новата продукция на Клара Морено е дързък експеримент. В него се срещат елементи от самба, шоро, джаз, фънк, соул, рап. Получила се е колоритна музикална смес от различни изразни средства, която ни представя в нова светлина стария, добре забравен, но златен музикален материал от 1963 г., при това с много уважение и свежест. За това са допринесли и двамата гост-вокалисти – Жаир Оливейра (Uala, Uala-la) и Уилсън Симониня (Vem, Morena, Vem).

В новия си проект, който представлява приятна и лека перифраза на стария албум на Жоржи Бен, Клара Морено е разкрила своята музикалност, фантазия и талант не само на певица, но и на аранжор.

Дата на издаване: 7 април 2015 г. от World Circuit

  • Акценти от Samba Esquema Novo „de Novo“ на Клара Морено слушаме днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“. Албума представяме в цялост в Desafinado.