В полунощ с любовните песни на Пол Макартни, поднесени от Джон Пицарели в уютния Midnight McCartney

В полунощ с любовните песни на Пол Макартни, поднесени от Джон Пицарели в уютния Midnight McCartney

Дните и вечерите са за хитовете на Пол Макартни, а нощите – за джазовата им интерпретация от Джон Пицарели. Двамата музиканти често са на сцената заедно и работят по джаз албума Kisses on the Bottom на бившия бийтълс, за да прерасне сътрудничеството им във вдъхновен от легендата джазов проект на американския музикант. Както повечето си колеги, Пицарели е привързан към музиката на „Бийтълс“. През 1996 г. той издаде албума John Pizzarelli Meets the Beatles. В новия проект с песните на Пол Макартни слушаме No More Lonely Nights, My Love, Hi, Hi, Hi, My Valentine, Maybe I’m Amazed...

„Мисля си, че може да ви е интересно с Бъки да преработите някои от песните ми, които са по-малко известни от другите. Знам, че е леко нескромно, може би дори нахално... Представям си, че сред тях ще са песни от периода след „Бийтълс“ като Love in the Open Air (от саундтрака към филма от 1967 г. The Family Way), Junk, Warm and Beautiful и, вероятно, My Valentine.“ – пише Макартни на Пицарели през лятото на миналата година. Последната от изредените от него песни е оригинална композиция от джазовия проект на поп и рок музиканта Kisses on the Bottom. Записал го през 2012 г., в него той интерпретира песни от 30-те и 40-те години на миналия век, като включва и две новосъздадени от него пиеси в тази стилистика. „Тази идея може да разпали фантазията ти или пък да я приемеш като нестандартно хрумване на оглупял с възрастта музикант, който се чуди какво да измисли.“ – завършва писмото си Пол Макартни.

Това е достатъчно да запали искрата. В песните от Midnight McCartney Джон Пицарели внася своята жизнерадост и мечтателност, за да ги изрази по нов начин на езика на любовта. Аранжиментите Пицарели прави заедно с пианиста Лари Голдингс, съпругата му Джесика Моласки е копродуцент, а гости в албума са баща му Бъки (ритъм китара в няколко песни, сред които My Love, в която има и специално соло), брат му Мартин (бас), дъщеря му Маделин (транскрибирала Warm and Beautiful в друга тоналност) и соул певецът Майкъл Макдоналд (вокал в Coming Up).

„Ние сме почитатели на Пол Макартни и този албум е начин да кажем на света, че това са много хубави песни.“ – обобщава водещата идея на проекта Джон Пицарели. В Midnight McCartney тази любов е споделена със силно чувство в уютна атмосфера.

Дата на издаване: 11 септември 2015 г. от Concord Records

  • Музика от Midnight McCartney звучи в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес. Албумът ще е специален акцент на новото издание на Singin’ & Swingin’.