В новия си албум Tudo Бебел Жилберто остава вярна на своя магнетичен стил

В новия си албум Tudo Бебел Жилберто остава вярна на своя магнетичен стил

Новият албум на бразилската певица Бебел Жилберто се нарича Tudo. С всяка една от песните в него дъщерята на Жоао Жилберто е вярна на своя магнетичен стил - елегантна, леко отнесена нео боса, примесена с цветни и мечтателни перкусивни звуци, с ненатрапливи електронно генерирани изразни средства и с акустични инструменти, сред които поетичната бразилска китара има главна роля.

Финесът, с който Бебел Жилберто е създала новия си албум, се дължи, от една страна, на вече големия й певчески опит, както и на интересните й гени. Тя е дъщеря на Жоао Жилберто и на бразилската боса нова звезда от 60-те години Миуча. Може би именно от своята майка тя е наследила своя красив, кадифен и екзотичен глас, който звучи многолико в албума Tudo. И това е така, защото заглавието на албума означава " всичко" и според нея тя като истинска бразилка има потребността да пее за всеки един миг, за всяка една емоция, идея, мелодия, изобщо за всичко, което е било част от нейния живот през последната една година. В този смисъл, колкото е компактна музиката в новия й диск, толкова е и шарена. Тя пее на английски и на португалски език, а песента Tout est bleu е интерпретирана на френски език и разкрива нов колорит от артистизма й.

Записите са направени в три различни студиа, на три любими места на Бебел Жилберто, а музиката е отразила настроенията им - екзотиката на Бразилия, светлината и лекотата на живота в Лос Анджелис и мрачните и меланхолични нотки на Ню Йорк. Продуцент на албума е Марио Калдато джуниър. Включени са няколко оригинални композиции, специално написани за проекта, а така също и някои много красиви интерпретации на популярни теми. Сред тях са две изключителни версии на красивите песни - Harvest Moon на Нийл Йънг и Vivo Sonhando на Жобим. Тези изпълнения са истинските бисери в албума Tudo на Бебел Жилберто.

Дата на издаване: 19 август от Sony Masterworks

  • Избрани песни от Tudo на Бебел Жилберто звучат премиерно в ефира на Джаз ФМ в петък в "Следобедни импровизации". Целия проект можете да чуете в новото издание на предаването "Дезафинадо".