В Into the Sun Робен Форд търси нови идеи в музиката, използвайки съвременния джазов език

В Into the Sun Робен Форд търси нови идеи в музиката, използвайки съвременния джазов език

За разлика от A Day in Nashville (2014 г.) и Bringing It Back Home (2013 г.), които критиците единодушно определиха като „завръщане към корените“, новият албум на Робен Форд, озаглавен Into the Sun, „без съмнение засяга съвремието“. В традиционната за Форд смесица от джаз, поп, блус и рок, той е потърсил разнообразие чрез поредица от сътрудничества. В четири от единадесетте пиеси негов партньор е енигматичният китарист и певец от Калифорния Кайл Суон, а съавтор на Breath of Me е певицата с артистичния псевдоним Зи Зи Уорд. Блус иконата Кеб Мо и виртуозният китарист Робърт Рандолф участват в Justified, а рок звездата Уорън Хейнс – в High Heels and Throwing Things. Робен Форд се е постарал да потърси нови идеи, използвайки активно съвременния джазов език, но не забравя традицията.

Преди време в интервю за предаването All-Time Jazz Masters попитах Робен Форд като какъв би желал да го възприеме публиката в България – блусмен, рок китарист или може би фюжън китарист. „Това са различни страни от моята кариера, която се развива.“ – отговори той. „Откровено казано, разглеждам себе си просто като музикант, който прави своя собствена музика, но истина е, че моите корени са в блуса. Това не е нещо, за което аз размишлявам, то просто се случва... Мисля, че много хора ме възприемат като блус артист, но те също така знаят, че джазът е моя музика, рокът е моя музика. Майлс Дейвис беше такъв... Майлс – може би моят най-голям идол в музиката... Вие не бихте могли да поставите етикет на Майлс Дейвис. Музиката бе смисълът на неговия живот. Разглеждам себе си по същия начин – просто музикант, който прави своята музика...“

Дата на издаване: 31 март 2015 г. от Provogue

  • Днес е официалната премиера на Into the Sun – новият албум на китариста Робен Форд, който ще чуем премиерно и в предаването All-Time Jazz Masters.