В Clarity: Music Of Clare Fisher Розана Витро поема предизвикателството да превърне сложни инструментални теми в песни

В Clarity: Music Of Clare Fisher Розана Витро поема предизвикателството да превърне сложни инструментални теми в песни

Най-новият албум на американската джаз певица Розана Витро се нарича Clarity: Music Of Clare Fisher и представлява вдъхновен вокален трибют за музиката на големия композитор и пианист Клеър Фишър. Проектът разкрива големите вокални възможности на Розана Витро, нейният еластичен и обигран глас, задълбочената й музикална ерудиция и артистичната й дързост да посегне към инструментален, сложен за пеене материал и да го превърне в песен.

Богата хармонически, дълбока и мелодична, музиката на Клеър Фишър вдъхновява много музиканти - инструменталисти и вокалисти. Тя е интересна, базирана на интригуващи и неочаквани структури, силно свързана с джаза, вдъхновена от афро-кубинските и бразилски ритми, а така също тя е запазила връзката си с класическите форми. Поради това пиесите на Фишър са трудни за вокално интерпретиране, но Розана Витро е добре подготвена певчески и чисто музикално за това предизвикателство. Тя самата много обича и се възхищава от композициите на Клеър Фишър и затова решава да събере в албум негови творби, които не са само вокални, а и инструментални. Отнема й почти две години да адаптира текстове за шест от неговите композиции, които никога преди това не са изпълнявани от певец. Така създава първия албум за соло певец с музика изцяло на Клеър Фишър. Към него добавя и една песен на Ари Баросо от 1935 г. - любим композитор на Клеър Фишър.

Повечето от новите текстове са написани от съпруга на Розана Витро, а в записите участват музикантите от групата, с която тя работи от години. Това са пианистът и аранжор Марк Соскин, Сара Касуел (цигулка), Дийн Джонсън (бас), Тим Хорнър (ударни). В някои от пиесите звучат перкусиите на легендарния музикант от "Уедър рипорт" Мину Синелу, а синът на Клеър Фишър - Брент Фишър е гост-музикант в приспивната песен, писана някога за самия него от баща му - Sleep, My Child.

Освен впечатляваща певица Розана Витро е и много добър и престижен вокален педагог. От 14 години тя оглавява вокалната катедра в Университета в Ню Джърси. На голяма популярност се радва и нейната фейсбук страница, на която тя щедро споделя видеа с открити уроци за младите джаз певци. С новия си албум Розана Витро отново е останала вярна на мисията си да помага на младите вокалисти, като им отваря една нова страница с интересен и провокативен материал в лицето на творчеството на Клеър Фишър.

Дата на издаване: 30 септември 2014 г. от Random Act Records

  • Clarity: Music Of Clare Fisher на Розана Витро е с премиера в "Следобедни импровизации" в петък. Албумът е акцент в новото издание на Singin' & Swingin'.