В чистия свят на любовта и красотата с албума Magical Views на Николай Иванов – Ом и Петър Йорданов – Бъни

В чистия свят на любовта и красотата с албума Magical Views на Николай Иванов – Ом и Петър Йорданов – Бъни

Музиката на Николай Иванов – Ом и Петър Йорданов – Бъни (Two Man Orchestra) в албума им Magical Views хармонизира сетивата ни, с които възприемаме света, защото са важни както начинът, по който той отеква в нас, така и вибрациите, които ние ще изпратим към него. Тя дава мир, а нуждата от него публиката показва със своето поведение. Хората слушат внимателно и остават в настроението на музиката… „Забелязвам от концертите ни, че между нас двамата се получава особена енергия. Ние свършваме, а хората нито си тръгват, нито ръкопляскат. Това за мен означава, че се е получила особена вибрация.“ – споделя Николай Иванов – Ом в интервю по Джаз ФМ радио.

Песните от Magical Views на живо чуха вече слушателите в София и Казанлък, днес е концертът в Троян – в бар „Библиотеката“ от 21 ч., а в събота събитията са две – от 11 ч. в Художествената галерия в Стара Загора и от 21 ч. в „Хипстер“ във Велико Търново. Двамата свирят в малки градчета, където хората имат нужда от музика. „Там културната сцена е пълен разпад.“ – отбелязва с тъга Ом. Това прави отговорността им двойно по-голяма – да съберат парчетата в стабилна постройка. След това щастлива да чуе музиката им ще бъде публиката в сръбския град Кикинда, в Сегет, Будапеща и Естергон в Унгария и в румънската столица Букурещ.

С Magical Views двамата ни разполагат в идеалната хармония на Витрувианския човек на Леонардо да Винчи. Пиесите дават въздуха да се издигнеш над вълните на ежедневните тегоби и свободата да се разтвориш в света, за да го приемеш като своята комфортна среда, а не като враждебно обкръжение. От таланта на Ом да рисува музиката се насища с жива образност. Калейдоскопът подрежда в красиви фигури всичките ни преживявания – с техните положителни и отрицателни знаци.

Николай Иванов – Ом открива таланта на Петър Йорданов – Бъни на площада в Смолян – на джаз фестивала младежът е част от групата „Ехоо“, в която тогава се открои и вокалната дарба на Павел Терзийски. „Уникално е усещането да си в сътрудничество с хора, с които възрастовата разлика е много голяма.“ – казва Николай. „По този начин придобиваш друг поглед към света. И така има развитие.“ За Петър съвместната работа е уникален шанс за израстване: „За мен е предизвикателство да успя да се справя.“ Той откроява забавен паралел: „В Пловдив свирихме в БНР и Ники каза: „Като се сетя, че през 1986 г. съм записвал тук, лошо ми става.“ А аз съм роден през тази 1986 г.!“

Двамата съмишленици са цял оркестър – те свирят на десетки инструменти в 14-те пиеси на албума, записват в лупери, наслагват в реално време и така постигат масивен звук. „В The Forest има 16 трака с китарата. Енергията направо влиза в хората.“ – отбелязва силата на музиката Ом. В записите и на живо той свири на акустични и електрически китари, синтезатори, флейти (немска блок флейта, индийски бамбо флейти, ирландски уисъл), тамбура, ситар; пее вокали, които са като хорове. „Всички неща, които ни дава техниката на нас като музиканти, ги използваме.“ – гребе с пълни шепи от възможностите за създаване на звук Николай Иванов – Ом. Когато свирят на живо, Бъни прави вълшебства с хенг дръм, кахон, африканско джембе, електронен уейв дръм и различни перкусии, като рейнстикове, например, за създаване на атмосферни звуци.

В многозвучността на Two Man Orchestra е богатството на света около нас. И то трепти с тази енергия, която ни прави спокойни, уверени и обичащи. „Музиката е най-големият полет и най-голямата врата към това да се извисим над всичко ежедневно и гибелно. Нашият стремеж е този полет да го предадем на хората, които ни слушат.“ – казва в заключение Николай Иванов – Ом.

Дата на издаване: 6 март 2019 г.

  • Интервюто на Светослав Николов с Николай Иванов – Ом и Петър Йорданов – Бъни можете да чуете чрез бутона „Аудио“.