В Bringin’ It на Крисчън Макбрайд биг бенд слушаме върховен оркестър от XXI век

В Bringin’ It на Крисчън Макбрайд биг бенд слушаме върховен оркестър от XXI век

Дебютът на Крисчън Макбрайд биг бенд беше през 2011 г. с проекта  The Good Feeling, отличен с награда „Грами“. Шест години по-късно Крисчън успява да намери време между многобройните си ангажименти и да запише втори диск с оркестъра си  - Bringin’ It. През последните години Макбрайд е една от най-активните и вдъхновяващи фигури в джаза – басист, композитор, лидер на проекти в различни формати, преподавател, лектор, радиоводещ, диджей, артистичен директор на Newport Jazz Festival… Вероятно пропускаме нещо от впечатляващата му биография, но със сигурност всяка една от посоките в работата му е достатъчно обогатяваща и допринася за това да се наслаждаваме на идеите, брилянтния талант и размаха на Макбрайд.

В биг бенда на Крисчън свирят 19 души, сред които саксофонистите Стив Уилсън и Рон Блейк, тромпетистите Фреди Хендрикс и Брандън Лий, тромбонистът Стив Дейвис, пианистът Ксавиер Дейвис, барабанистът Куинси Филипс и др. В два от записите специален гост е съпругата на Макбрайд – Мелиса Уокър, която пее в пиесите Upside Down и Mr. Bojangles. Заедно Мелиса и Крисчън работят доста често по проекти, в които участват деца. Мелиса е президент и изпълнителен директор на Jazz House Kids, организация, която се занимава с образованието по джаз.

Bringin’ It е отражение на всичко хубаво, с което свързваме Крисчън Макбрайд – неговата виртуозност, интелект, отвореност, умението му да събира хората и да ги води напред, чувството му за хумор и лекотата, която при него е като висше проявление на таланта му. Оркестърът на Макбрайд суингира с енергията на своите предшественици, оставили следа в бигбендовото изкуство и едновременно с това ни забавлява с фънки елементи, докосва с изящни балади и майсторски аранжименти. Bringin’ It на Крисчън Макбрайд биг бенд е безспорно удоволствие от музиката в най-чистия й вид и среща с върховен оркестър от XXI век.

Дата на издаване: 22 септември 2017 г. от Mack Avenue Records