В Apache Арън Невил разказва лични истории, преплитайки ги с тревогите на крехкия свят, в който живеем

В Apache Арън Невил разказва лични истории, преплитайки ги с тревогите на крехкия свят, в който живеем

На 75-годишна възраст, с успешна кариера, която продължава вече над 5 десетилетия, Арън Невил доказва, че не е изпял последната си песен, поднасяйки ни новия си албум Apache, изпълнен с мъдрост, от една страна, и свежа енергия, от друга. Това е много личен проект за големия вокалист, израз на зрелостта и опита му, които ни карат да се вслушаме във всичко, което ни казва със своята музика.

Apache е един от прякорите на Арън Невил и думата, която преди няколко години той татуира с големи букви на гърба си. Като дете вокалистът е обичал да играе футбол на открито през лятото, без тениска и гърбът му бързо е ставал червен от слънцето. Така е получил прякора си Red Apache. Впоследствие Невил открива, че във вените му тече кръвта на коренното население на Америка.

Арън Невил и продуцентът Ерик Кразно (от групите Soulive и Lettuce) създават един вдъхновяващ албум, изпълнен с нюанси и послания. Apache е с модерно звучене, но и с отчетливи ретро елементи, препращащи към саунда на 70-те г. и към знакови сътрудничества в кариерата на Арън като това с легендата от Ню Орлиънс Алън Тюсан. Дискът включва 11 песни, в чието създаване вокалистът участва активно. Той е написал голяма част от текстовете, които е съхранявал през годините в телефона си, а сега е настъпил точният момент те да бъдат изпълнени и записани. В композициите Арън Невил разказва лични истории, преплитайки ги с тревогите на крехкия свят, в който живеем – от навика ни с лекота да осъждаме действията на другите до сериозни политически проблеми, климатичните промени, природните бедствия, медийната истерия, страха и омразата. Но албумът е изпълнен с надежда, че изход винаги има и това е любовта във всичките й проявления.

Енергичен фънк и нежен соул оформят облика на албума Apache. Музиката в диска въздейства силно с великолепна брас секция, в която свирят музиканти на Daptone Records. Гласът на Арън Невил остарява красиво, белязан от зрелостта, а характерното вибрато на вокалиста не навява единствено тъга, а, колкото и странно да звучи, на моменти създава усещане за лекота и радост. По този повод големият музикант казва в интервю за The Wall Street Journal: „Нося много от детето в себе си. Казват, че, който пее, се моли два пъти. Това е като молитва. Опитваш се да достигнеш до създателя, докато достигаш до хората.“

Дата на издаване: 15 юли 2016 г. от Tell It Records

  • Музика от Apache на Арън Невил слушаме днес в предаването „Следобедни импровизации“.