В албума на Петър Славов Little Stories музиката говори езика на човечността и красотата

В албума на Петър Славов Little Stories музиката говори езика на човечността и красотата

Дългоочакваният дебютен албум на Петър Славов се нарича Little Stories. Басистът работи по него през последните две години, а материалът обхваща както по-ранни композиции, така и съвсем нови пиеси. Little Stories е ценна възможност за нас като слушатели да се докоснем до красивата авторска музика на Пепи и до отделните елементи от неговия многостранен талант на виртуозен басист, оригинален композитор и аранжор и не на последно място - находчив бендлидер.

Мнозина не биха свързали думата дебют с вече утвърдено име в дадена сфера, но този случай е именно такъв. Едва ли има нужда подробно да описваме кариерата на Пепи до този момент, но все пак не можем да подминем знакови моменти от пътя му като образованието в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън и последвалото установяване в Ню Йорк - домът на басиста от 2006 г. насам. Българският музикант е работил с имена като Джо Ловано и Куинси Джоунс, свири на едни от най-престижните сцени в света, участва в десетки албуми на свои колеги и можем да го чуем в номинирания за „Грами“ запис на Алфредо Родригес Guantanamera. Появата на дебютния му албум Little Stories на този по-късен етап от неговата кариера има своето рационално обяснение. Причините се коренят както в сериозните промени, които претърпя музикалната индустрия през последните години, така и в цялостния климат, свързан с начина ни на живот - с издигане на „културата на бързото хранене“, с нарастващите примери за обезценяване на стойностни неща или пък другата крайност - превръщането им във все по-голям лукс.

Въпреки известното забавяне Little Stories като че ли се появява в точния момент, за да празнуваме заедно с Петър Славов неговото творческо израстване и готовността му да сподели със света музиката си, плод на талант, силна любов, всеотдайност, любопитство и натрупан житейски опит. Басистът записва пиесите в албума заедно със свои колеги от нюйоркската джаз сцена. Това са великолепни музиканти, които в случая се явяват негови съмишленици и не просто успяват да предадат идеите му, а всички заедно в процеса на музициране споделят едно общо усещане, свирейки с дълбоко чувство и увличаща енергия. Тъй като записите са направени в различни периоди от време, наблюдаваме разнообразие в състава на групите. В Little Stories участват пианистите Дан Кауфман и Ницан Гавриели; барабанистите Марк Маклийн и Диего Рамирес; саксофонистите Джон Елис и Март Маранц. Пепи решава да обогати звученето на албума с бас кларинет, поверен в отделните изпълнения на Джон Елис или Марк Смол; китара, на която свири Марсио Филомена и вокали, записани от корейската певица Ми Ким. В първите две пиеси участва струнен квартет, а водач на щрайха е известният български цигулар Енчо Тодоров, който от дълги години живее в САЩ.

Познаваме Петър Славов като първокласен басист и високото му ниво на представяне в неговия дебютен албум идва закономерно. Голямата изненада тук е откритието колко даровит композитор всъщност е той. Пепи пише музика отдавна, но едва сега можем да опознаем по-добре тази страна от таланта му. Басистът е автор на добре структурирани пиеси, с балансирано звучене. Композициите имат смели и неочаквани развития, филигранни детайли, открояват се с модерни джаз хармонии и разкошни мелодии. Петър Славов има практиката да проверява дали мелодиите биха звучали добре, ако се изпеят. Музиката в Little Stories е сложна, но въпреки това е поднесена много комуникативно, предразполагайки към диалог. Това се дължи на липсата на самоцел в създаването й и вероятно е един от добре усвоените музикантски похвати за прелъстяване на публиката.

В Little Stories Петър Славов включва 10 свои композиции и всяка една от тях е представена с кратка история, разказана на обложката на диска. Чрез тази своя идея басистът осъществява много естествено сближаване със слушателите и улеснява тяхното свързване с музиката в албума. Историите, провокирали написването на пиесите, носят общочовешки отпечатък и не е трудно да се припознаеш в тях.

Летящ старт на Little Stories дава пиесата Prologue: Glide, която Пепи пише след един сън, в който лети. С Glide басистът допринася за репертоара на българската формация The Bulchemists, в която участва преди години, но тук чуваме композицията по нов начин, с изобилен звук от включването на струнен квартет. Следващата тема – Gone, също е записана с щрайх и е една от няколкото пиеси в диска, която Пепи свързва със своя баща – големия български барабанист Петър Славов. Силната връзка помежду им продължава и след смъртта на легендарния музикант чрез топлите спомени, предадените и научени уроци и непресъхващото вдъхновение. Това е и причината Пепи да посвети Little Stories именно на един от най-скъпите и важни хора в живота си. Композицията Bye разказва за тяхната раздяла на летището, която е и последният път, в който басистът вижда своя баща жив. Bye е записана в квартет, като бас кларинетът на Джон Елис я оцветява с драматизъм, а солидният, категоричен бас на Петър Славов създава усещане за приземяване. След темата за сбогуването идва ред на една хубава и ведра песен – History of Beauty, за чието въздушно звучене допринася пеенето без думи на вокалистката Ми Ким. History of Beauty е трибют за бразилската музика и добре пресъздава идеята за привидната лекота, зад която всъщност се крият неподозирани дълбочини. Като написана на един дъх звучи A.M. – тя ни повежда на разходка по заснежените нощни улици на София. Една от най-въздействащите пиеси в диска е In Defense of the Minotaur, която с изисканата си мелодия отшумява дълго след своя финал. „В защита на Минотавъра“ е вдъхновена от вече популярния по цял свят роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“. С най-старата пиеса в албума – Photos, създадена още в студентските му години, Пепи Славов ни пренася в епохата преди новите технологии, когато хартиените снимки бяха лесна възможност за пътуване във времето и пространството и бяха незаменимо средство за спомняне и завръщане към най-близките на сърцето ни. Photos звучи като филмова музика и би била на мястото си и в саундтрака на някоя романтична продукция.

Последният запис в Little Stories – Elegy, задълбочава посоките за размисъл. Наред с любовта и радостта от живота в проекта на Петър Славов съжителстват темите за смъртта, раздялата, загубата и тъгата. В Elegy усещането за преходността на човека е още по-осезаемо. Генезисът на елегичните произведения ни отвежда далече в древността, а примерите както в музиката, така и в литературата са неизброими. Провокиран от темата, в по-ново време Брад Мелдау създаде албума Elegiac Cycle през 1999 г. Поводът за елегията, написана от Петър Славов, е смъртта на забравен от всички музикален гений, загуба, която остава незабелязана. Пепи избира да разкаже тази история чрез солова импровизация с наслагване на бас. Сполучлив избор за директно противопоставяне на живота и смъртта, имайки предвид, че импровизацията е израз на пулсиращата ни връзка с живота, с нея като че ли най-пълно улавяме и преживяваме настоящия момент, без носталгията по миналото и натоварващите очаквания за бъдещето. В обяснението към Elegy Петър Славов не споменава името на музиканта, който си отива самотен от този свят, но споделя, че неговата смърт през пролетта на миналата година го е докоснала дълбоко и е предизвикала у него размисли за това какво е да си артист. Парадоксалното е, че именно тези творчески вселени, които понякога са толкова крехки, чупливи и уязвими, всъщност притежават силата да променят животи.

Всяка от историите, разказана в Little Stories, има свой собствен глас и така допринася за разнообразието в албума. Същевременно отделните пиеси в диска изграждат един цялостен, обаятелен свят, който е трудно да напуснеш, дълго след като музиката вече е спряла да звучи. Светът на изкуството винаги е успявал да ни издигне над ежедневното, внасяйки повече красота в живота ни. Музиката в Little Stories говори на езика на човечността и красотата и това лично откритие ме върна към творчеството на басиста Чарли Хейдън. Той беше рядък музикант, който ни разкри значението на красотата и ни показа как тя може да бъде съхранена чрез музиката, отвъд съмненията и клишетата. В основата си Little Stories представлява съвременен прочит на този важен завет.

Дата на издаване: 13 декември 2019 г. от Slavov Music

  • Автор на фотографиите в публикацията: Филип Бланк; художник на обложката: Мария Хосе Конча