В албума Covered Робърт Гласпър се завръща към акустичното звучене и не пропуска да направи нещата по своя начин

В албума Covered Робърт Гласпър се завръща към акустичното звучене и не пропуска да направи нещата по своя начин

След феноменалния успех на двата си албума Black Radio и Black Radio 2, в които смесваше R&B, хип-хоп и рок, Робърт Гласпър се завръща към акустичното звучене в новия си проект Covered. Първите му два албума за компанията Blue Note Records бяха акустични - Canvas от 2005 г. и In My Element от 2007 г. В Covered партньори на Робърт Гласпър са музикантите от оригиналното му трио – Висенте Арчър (бас) и Деймиън Рийд (барабани). Тримата създават топла и непринудена обстановка, в която на живо пред публика изпълняват 11 композиции от различни жанрове, на различни артисти. Дискът е записан през декември миналата година в легендарните Capitol Studios в Холивуд, а малцината, специално поканени за звукозаписната сесия щастливци, се наслаждават на песни от репертоара на Джони Мичъл, „Рейдиохед“, Джон Леджънд, Билал, Мюзик Соулчайлд, Кендрик Ламар и др. Въпреки заглавието на албума в него са включени и оригинални композиции на Гласпър, а една от тях е сътрудничество с Хари Белафонте.

„През последните пет години аз бях на територията на моето Black Radio и постигнах голям R&B успех, така че моята цел беше да създам трио албум, който почти всеки може да разбере.“ - казва Гласпър в интервю за National Public Radio. „Повечето албуми, записани с пиано трио, не достигат до по-широка публика. Те са за хората, които вече слушат джаз. Има толкова много аспекти, толкова много стаи в къщата на джаза, които можете да посетите, и това е, което аз правя: влизам в тези стаи.“ – допълва музикантът. Други причини за създаването на Covered, които Гласпър посочва, са нуждата му отново да свири на пиано и желанието му да избяга от превръщането на идеята за Black Radio в клише.

В новия си албум Робърт Гласпър се завръща към акустичния саунд, но пианистът прави нещата по своя начин – не просто ни напомня за ранните си звукозаписи, но с Covered успява да обедини различните посоки от творчеството си, да изгради мост между десетките си влияния и да ни покаже защо през последните години успя да се превърна в едно от най-ярките имена на световната музикална сцена.

Дата на издаване: 16 юни 2015 г. от Blue Note Records

Първият сингъл от новия албум на Робърт Гласпър е интерпретацията на песента на "Рейдиохед" Reckoner:

  • Записи от Covered на Робърт Гласпър звучат днес в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и „Джаз емоции“.