Устрем, виртуозност, единение и удоволствие: албумът Zaberski vs Yossifov на Ангел Заберски квартет

Устрем, виртуозност, единение и удоволствие: албумът Zaberski vs Yossifov на Ангел Заберски квартет

Четири ключови думи определят новия албум на Ангел Заберски квартет Zabersky vs Yossifov. За устрема, който кара ръцете сами да се движат, разговарям със Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), за виртуозността, която дава възможност на музикантите да се споделят – с Ангел Заберски (пиано), за единението, което дава уют в споделянето – с Борис Таслев (бас), за удоволствието, което в миг и завинаги променя живота на слушателите – с Михаил Йосифов (тромпет).

Ангел Заберски квартет с Михаил Йосифов, Борис Таслев и Стоян Янкулов: нов албум чака кризата да отмине, за да достигне до слушателите. „Аз правя музика със сърце – така съм научен, така съм възпитан.“

Албумът е абсолютният устрем – подема те от самото начало и те превежда през силно преживяване, от което не можеш, а и не искаш да се откъснеш. Устрема Стоян Янкулов описва като насочен към съвършенството. „Освен че е много за сърцето и душата, тази музика изисква много прецизност към изпълнението, към диалога между музикантите – едва ли не телепатично да влезеш в мозъка на другите. Стремежът е към тази заедност.“ Стоян Янкулов описва усещането като полет – с такава лекота текат ритъмът и импровизациите: „Аз само си движа ръцете отгоре. Имам чувството, че нищо не правя – само съм си протегнал ръцете и то се получава. Сам ако съм, няма да стане. Това е, защото сме заедно и музиката го предразполага.“

В своето изразяване те са виртуози – талантливи, знаещи, можещи. Четиримата звучат естествено, неподправено, непреднамерено. Усещането е, че музиката се излива от тях. Албумът е спонтанен още в раждането на идеята за него, споделя Ангел Заберски: „Тук говорим за нашата музика, за нашите пиеси, за нашето музикално мислене. Музиката е много симпатична, а виртуозитетът на всеки един от нас си личи, когато се наложи да се покаже, макар и за малко, защото не прекаляваме със солата. Всеки един от нас има виртуозност и така трябва да бъде. Музикантската подготвеност ти дава изразните средства, с които да боравиш. Музиката и виртуозността вървят ръка за ръка и когато се получи балансиран микс, тогава е най-хубаво.“ Тогава става съвършено.

В точката на идеалния синхрон се ражда албумът Zaberski vs Yosiffov. Единението между музикантите Борис Таслев определя като усещането да си у дома – уютно, приятно и хубаво. Той дори не си спомня кога за първи път са свирили заедно: „Но е имало толкова свирения и концерти, в които малко по малко сме научавали един за друг езика и музикалния изказ и това вече води до усещане за сговор и за единение. Когато сме заедно, постоянно научавам, че още има какво да взема и какво да работя върху себе си и музикално, и човешки.“ Това е пътят на развитието.

Увлякъл ни от самото начало, албумът превежда през фантастични преживявания – чувстваш се спокоен, обнадежден, веселиш се, мечтаеш и бленуваш. И това е изключително удоволствие за слушателите. „Най-важното е, че изпитваме страхотно удоволствие от това, което правим. Когато свирим заедно, за мен е празник заради лекотата и удоволствието от всяка гледна точка. И това се предава на публиката. С нея ставаме „удоволстващо се“ общество.“ – споделя Мишо Йосифов. До този етап се достига след много работа и „осъзнаване“, както се изразява той: „Първо работиш, натрупваш материал, срещаш съмишленици, това започва да ти доставя голямо удоволствие. И вече след няколко години оставаш с удоволствието. С тях всичко върви с невероятна лекота, а публиката отразява това, което се случва на сцената. Когато си доставяме удоволствие, това е удоволствие на хората.“

В този момент светът става друг – по-светъл, животът – по-лек. И всичко е по-възможно, отколкото сега. „Това, че публиката изпитва удолволствие, за нас е най-голямата награда. Музиката има тази магия да промени живота ти за една стотна от секундата – забравяш за всичките си грижи, всичко става възможно, всичко става лесно. По-хубаво усещане от това няма.“ – с усмивка и категоричност казва Мишо Йосифов. Тази промяна за една стотна от секундата остава завинаги, което е чудото на музиката. „Музиката е единствената легална магия. Добре, че на са ни усетили още как променяме хората, защото ще ни забранят!“ – завършва с усмивка музикантът.

От днес в ефира на Джаз ФМ звучи още една пиеса от албума – 100% Jazz. Тя допълва представянето чрез Shortcut, която също можете да чуете само при нас, и официалния сингъл Autumn Sunset. Премиерата на Zaberski vs Yossifov е в петък от 21 ч. на онлайн концерт в студио Jeng. Идната седмица той ще прозвучи и в ефира на Джаз ФМ. Закупувайки виртуален билет, ще подкрепите музикантите, а с VIP билет ще получите и екземпляр от албума.