Two Roses - сбъдната мечта на Авишай Коен, осъществена с джаз трио и симфоничен оркестър

Two Roses - сбъдната мечта на Авишай Коен, осъществена с джаз трио и симфоничен оркестър

В края на миналата година израелският басист Авишай Коен издаде колекцията The 50 Gold Selection с някои от най-известните си и обичани пиеси, избрани след допитване до неговите почитатели. Проектът беше реализиран по случай 50-ия юбилей на музиканта. Сега на 16 април, няколко дни преди да навърши 51 г., той сбъдва една своя дългогодишна мечта – да запише албум заедно със симфоничен оркестър. Музикантът избира за заглавие на продукцията Two Roses, превръщайки го в красива метафора за сливането на два свята – този на джаза и класическата музика.

Авишай Коен прави записите заедно със своето трио и Gothenburg Symphony Orchestra. Във формацията свири добре познатият на българската публика пианист от Азербайджан Елчин Ширинов, който миналата година на Plovdiv Jazz Fest ни очарова със своя талант и виртуозност. „Научих за Елчин Ширинов от мой приятел барабанист. Чух записи в YouTube и ми хареса как свири. Свързах се с него и започнахме да работим заедно.“ – разказа Авишай Коен в интервю за Джаз ФМ радио. Другият член на групата е един от най-добрите съвременни джаз барабанисти – американецът Марк Джулиана, с когото Авишай Коен си сътрудничи от години.

Gothenburg Symphony Orchestra включва участието на 92-ма музиканти, а диригент е Александър Хансон. „Да записваш с оркестър е приключение само по себе си. Това не може да се сравни с нищо друго. Оркестърът има свой собствен ритъм. Разбира се, 92-ма души нямат ритъма, който биха имали двама-трима музиканти. Има някаква инерция, с която трябва да свикнете и да разберете как дишат те. Приличат на кон, който е едновременно красив, силен и деликатен.“ – обяснява Авишай Коен.

За репертоара на Two Roses той избира знакови свои композиции като Emotional Storm, Arab Medley и др., включва версия на Nature Boy, в която самият той пее, и великолепен прочит на A Child is Born на Тад Джоунс. Изпълненията звучат с увличаща енергия и дълбочина, а резултатът е жизнен и емоционален фюжън от джаз, класика и фолклор. Музиката на басиста винаги е била богата на влияния, исторически и географски препратки, а в Two Roses Авишай Коен с характерната за него смелост преминава отвъд жанровите ограничения, черпейки в изобилие от магията, която тече във вените му под формата на музика.

Дата на издаване: 16 април 2021 г. от Naive/ Believe