Творческо единство в неспокойни времена:  квинтетът Sound Prints с първи студиен албум

Творческо единство в неспокойни времена: квинтетът Sound Prints с първи студиен албум

Тромпетистът Дейв Дъглас и саксофонистът Джо Ловано издадоха първи студиен албум на групата си Sound Prints. Той се нарича Scandal и излиза три години след концертния проект - Sound Prints: Live at Monterey Jazz Festival. В квинтета заедно с двамата музиканти свирят пианистът Лоурънс Филдс, нашумялата басистка Линда О и барабанистът Джоуи Барън.

Джо Ловано и Дейв Дъглас определят своята съвместна работа в Sound Prints като най-креативното и изпълнено с радост преживяване, част от техните музикални търсения. Те споделят, че се осмеляват да импровизират и създават музика на момента, като единно цяло. „Във времето на конфликти, в което живеем, ние се радваме на свободата да потърсим истината в колективните проучвания – отвъд написаните страници и стандартните форми. С всяко слушане вие ще усещате и откривате все повече и повече от красотата и магията, на които самите ние се натъкнахме, докато свирехме и създавахме всяка една от пиесите.“ – това пишат музикантите в текста към обложката на албума.

Scandal включва 5 оригинални теми на Дъглас и 4 на Ловано, а две от пиесите са интерпретации на Уейн Шортър – Juju и Fee Fi Fo Fum. С тях групата остава вярна на първоначалната си идея – тя се ражда като трибют за големия саксофонист, а самото й име препраща към една негова класика - Footprints. Scandal се разгръща като проект на 5 ярки индивидуалности, които успяват да постигнат единство чрез музиката и в името на музиката, освобождавайки се от всякакви ограничения. Музикантите свирят виртуозно и в духа на най-смелите свои предшественици, но едновременно с това изпълненията им са белязани от случващото се на момента и от обмена на идеи и енергия помежду им.

Дата на издаване: 6 април 2018 г. от Greenleaf Music