Тромбоун Шорти с втори албум за Blue Note – Lifted: музиката се създава в общност и създава общност

Тромбоун Шорти с втори албум за Blue Note – Lifted: музиката се създава в общност и създава общност

Албумът излиза на 29 април, съдържа 10 песни, а сред специалните гости е Гари Кларк джуниър

С благодарност към майка си Лоис Нелсън Андрюс, починала неотдавна, Тромбоун Шорти ѝ посвещава заглавната песен от новия си албум Lifted. „Тя до самия си край ме вдъхновяваше. Издигаше ме през целия ми живот.“ – казва с признателност музикантът. Той избира за корицата снимка, която онагледява това издигане в два плана – майка му го е вдигнала високо на ръце по време на музикално шествие, а облеченият в костюм момък „свири“ на пластмасов тромпет. Усмивката с нотка на решимост на лицето на майка му показва укрепващото въздействие на музиката върху нея и издава предусещането, че синът ѝ ще стане част от този музикален поток.

Така се е и случва след години, като Тромбоун Шорти винаги остава верен на традицията на града, в който е роден и израстнал – Ню Орлиънс. Тя е в музикалните влияния, в отношението към музиката, в подхода към песните. За Тромбоун Шорти изкуството се създава в общност и създава общност. Албумът му е на основата на концертите, в които завладява и усилва емоциите на публиката. „Мисля, че с Lifted най-много се доближаваме до нашите изпълнения на живо. Този път казах на всички наистина да се отпуснат и да свирят все едно сме на сцената на фестивал.“ – споделя музикантът, обиколил целия свят.

Новия си албум Тромбоун Шорти записва у дома, в собственото студио. Той приобщава към основата на фънка госпъл, соул, психеделичен рок, индиански напеви и влияния от Ню Орлийнс – градът, в който се ражда и израства. Стилистиката е на съвременната аренби музика – модерна, с вкус.

До момента сме чули две песни от него – първо излезе Come Back, а след това – заглавната Lifted. И двете разказват за голямата любов – като мечтание, защото е изгубена, и като окриление, защото извисява. Издателите от Blue Note разказват за други три от общо десетте заглавия: „What It Takes празнува силата и израстването във време на трудности, Forgiveness е за възможността да продължиш след болката от предателството, I’m Standing Here с невероятно китарно соло от Гари Кларк джуниър ни изпраща право във водовъртежа“. Последното се отнася до идеята в песента за готовността да отстояваш идеалите с непоколебимост, с която увличаш и другите. Тя е с най-тежък, насечен, звук като стихиите, на които устояваме.

Lifted е първият албум на Тромбоун Шорти от пет години насам и втори за Blue Note. Специален гост е и християнската певица Лорън Дейгъл, а в записите участва групата New Breed Brass Band.

1. Come Back
2. Lie To Me
3. I'm Standing Here (feat. Gary Clark, Jr.)
4. What It Takes (feat. Lauren Daigle)
5. Everybody In The World
6. Lifted
7. Forgiveness
8. Miss Beautiful
9. Might Not Make It Home
10. Good Company

Дата на издаване: 29 април 2022 г. от Blue Note

Ключови думи: