Trip на Майк Стърн – за житейските трудности и силата на човешкия дух

Trip на Майк Стърн – за житейските трудности и силата на човешкия дух

Миналата година, през лятото, преди началото на европейското си турне Майк Стърн претърпява инцидент, при който чупи и двете си ръце и логично отменя концертите в Европа. Следват операции, а уврежданията на нервите на дясната му ръка поставят под съмнение изобщо възможността да продължи да свири. Преминавайки през сериозен възстановителен процес, в края на октомври Майк Стърн излиза на сцената на клуба Blue Note в Манхатан, за да вземе участие в концерт на Чик Къриа. В първите дни на ноември китаристът потегля напът, поставяйки начало на съвместното си турне със своя дългогодишен приятел и колега – барабаниста Дейв Уекъл. Една от спирките на групата беше и България. Имахме удоволствието да ги слушаме по време на „Пловдив джаз фест“ и тогава разбрахме за проблемите на Стърн. Той излезе на сцената с черна ръкавица, а Дейв Уекъл обясни, че това не е модна приумица. Впоследствие стана ясно, че заради инцидента Майк се е справял трудно с елементарни неща, като дори това да държи перцето на китарата и се е налагало да го прикрепя с велкро за ръкавицата. Публиката на „Пловдив джаз фест“ беше шокирана от историята, която Дейв Уекъл разказа за Майк Стърн, но и същевременно успокоена, че всичко с него се развива добре, защото здравословният проблем не се отразяваше на виртуозното му свирене.

Преминавайки през това изпитание, в началото на годината Майк Стърн събра свои колеги в студиото, за да се включат в новия му – 17-ти поред албум. Така преди дни се появи проектът Trip, чието заглавие е избрано неслучайно и не без фино чувство за хумор – в превод думата означава както „кратко пътешествие“, така и „препъване“. Можем само да съчувстваме на Майк Стърн за всичко, през което се е наложило да премине, за да свири отново. Вероятно Trip е бил бленувана цел, а защо не и израз на някакъв вид лична победа на духа над физическите затруднения, но по-важното е, че благополучното развитие на нещата намира израз в споделената радост. Майк Стърн не е сам по своя път, а е заобиколен от семейството си, приятели и колеги, които са едни от най-добрите музиканти в света. Сред участниците в Trip са тромпетистите Ренди Брекър и Уолъс Руни, саксофонистът Бил Евънс, басистите Виктор Уутън и Том Кенеди, барабанистите Дейв Уекъл, Денис Чеймбърс и Лени Уайт, а в две от пиесите се включва и съпругата на Майк – китаристката Лени Стърн. Продуцент е известният пианист Джим Биърд, който не за първи път работи със Стърн. Музиката в Trip е експлозивен джаз-фюжън с елегантни препратки към творчеството на Майлс Дейвис, Дюк Елингтън и предишни проекти на китариста. В албума намират място и няколко балади, които са сред най-красивите записи в Trip. Дискът е чисто музикално удоволствие от началото до края, а за запознатите с предисторията на албума някои от заглавията на пиесите „разказват“ за случилото се: Screws (след първата операция поставят 11 винта в ръката на Стърн) и Scotch Tape and Glue (заглавие, описващо „метода“ на Стърн да държи перцето на китарата).

„Понякога ти се случват лоши неща, но ти успяваш да преминеш през тях и осъзнаваш, че това се случва на всеки – хората имат своите добри и лоши пътешествия.“ – казва Майк Стърн и допълва: „Но ти трябва да продължаваш да опитваш, трябва да се изправиш възможно най-бързо и да продължиш – нещо, което и направих. Трябваше да намеря начин да продължа да свиря, не знам какво бих правил, ако вече нямах възможност да се занимавам с музика. Ако наистина много силно искаш нещо, понякога трябва да се бориш за него и да намериш начин да го постигнеш.“ Албумът на Майк Стърн Trip е нагледно потвърждение на думите на Хърби Хенкок, че джазът е музика на човешкия опит. Стърн трансформира трудностите в музика и така ни вдъхва надежда за нашите лични битки, които се налага да водим ежедневно.

Дата на издаване: 8 септември 2017 г. от Heads Up