Trios Live на Джошуа Редман - изкуството на триото, поднесено с радост и уважение към публиката

Trios Live на Джошуа Редман - изкуството на триото, поднесено с радост и уважение към публиката

Ако с предишния си албум Walking Shadows Джошуа Редман за първи път се изправи пред предизвикателството да работи с голям симфоничен оркестър, сега в новия си проект Trios Live саксофонистът се завръща към изкуството на триото, което вече няколко пъти е доказвал, че добре е овладял.

Trios Live обединява 7 записа, направени по време на два концерта. Първият се състои през 2009 г. в Jazz Standard в Ню Йорк, а вторият е от миналата година в Blues Alley във Вашингтон. И в двата случая Редман свири заедно с барабаниста Грегъри Хътчинсън, но басистите са различни. В първата вечер участва Мат Пенман, а във втората саксофонистът си партнира с Рубен Роджърс. В Trios Live Джошуа изпълнява 3 оригинални композиции, а останалите пиеси са добре познати стандарти като Moritat (Mack The Knife) на Бертолт Брехт и Курт Вайл, Never Let Me Go на Рей Евънс и Джей Ливингстън и Trinkle, Trinkle, написан от Телониъс Монк. Компактдискът завършва с версията на The Ocean - композиция на групата Led Zeppelin.

Свиренето в трио формат предполага по-голяма интимност, но в Trios Live Джошуа Редман "се отваря" изцяло към публиката. Музиката е поднесена интелигентно, с много радост и импровизаторско майсторство. "Албумът е посветен на всички тези хора по целия свят, от всякакви възрасти, идентичности, вяра и убеждения, които идват ден след ден, нощ след нощ да гледат и слушат джаз на живо." - казва Редман и продължава: "Вие сте свидетели на създаването на тази музика, вие ставате свидетели на момента... Вие правите всичко това възможно. Вие го правите реално. Вие сте причината. Вие сте смисълът."

Дата на издаване: 17 юни 2014 г. от Nonesuch Records

  • Trios Live на Джошуа Редман е с премиера в ефира на Джаз ФМ във вторник в предаванията "Джаз ден" и "Следобедни импровизации".
  • Целият проект звучи в "Джаз емоции" във вторник от 21 ч. и с повторение в събота от 19 ч.