Топло и богато на влияния звучене в City Folk - новия албум на квартета James Farm, в който свири Джошуа Редман

Топло и богато на влияния звучене в City Folk - новия албум на квартета James Farm, в който свири Джошуа Редман

James Farm е супер група, в която участват четирима от най-добрите съвременни джаз музиканти – Джошуа Редман (саксофон), Аарън Паркс (пиано), Мат Пенман (бас) и Ерик Харланд (барабани). Те правят концертния си дебют на Джаз фестивала в Монтрьо през 2009 г. и с изпълнението си впечатляват както публиката, така и критиката. Първият албум на James Farm се появява на пазара през 2011 г., а в края на миналата година квартетът издаде втория си проект City Folk.

Новият компактдиск включва 10 оригинални композиции, като една от тях е написана от Ерик Харланд, а останалите членове на колектива участват с по три заглавия. Въпреки че всеки от музикантите в James Farm е дал своя принос със свои пиеси, групата звучи органично и оставя усещане за единство и цялост, а така също и за собствен облик. James Farm изпълняват модерен джаз, повлиян от естетиката на би-бопа. В изпълненията прозират най-разнообразни влияния от стилове и култури, смело интегрирани в записите. Ето как басистът Мат Пенман обяснява идеята на квартета: „James Farm е мястото, където обединяваме знанията си, изразяваме най-доброто от идеите си, произтичащи от нашите разнообразни музикални влияния, като същевременно стъпваме върху една обща основа - любов към джаза, интерес към песента и нейната структура, мания по ритъма и отвореност към съвременните влияния. Група, в която можем да бъдем креативни композитори и импровизатори, в синхрон с ритъма на времето и постоянно да се развиваме.“

Неотдавна в своето ревю за City Folk критикът на свободна практика Уолтър Тунис написа, че музиката в диска е изключително подходяща за слушане през месец януари, защото топлината, с която е записан този проект, и неговият мелодичен размах могат да се използват в борбата срещу летаргията на зимата. В допълнение можем да кажем, че това усещане за бягство става още по-осезаемо с всяко следващо пускане на албума.

Дата на издаване: 27 октомври 2014 г.

  • Музика от City Folk на James Farm ви представяме днес в „Следобедни импровизации“, а целият албум е акцент на предаването All Time Jazz Masters.