Too Many Lies на Mind Trips за живота в честност, достойнство и почтеност

Too Many Lies на Mind Trips за живота в честност, достойнство и почтеност

Увереност в ново начало, отвъд шаблоните, стереотипите и лесните спасения, които ни водят по привидно най-лекия път, който е най-трудният. Отговорите на всички житейски въпроси трябва да намерим в живот на честност, достойнство и почтеност. Too Many Lies предпазва от грешки, тя е подкрепяща. За Алекс Раева е съвсем нормално при третия локдаун в насоката на музиката на групата да има лек песимизъм. Но в текста можем да открием много оптимизъм. Според Алекс в него има назидателен елемент, който тя обръща първо към самата себе си. А „назиданието“ е откровение за пълноценния живот, толкова красиво изразено, че го възприемаме като поучение, отправено с грижа и от любов.

„Той е обръщане към самите нас, самоучение, което се налага да направим в този период. Спадовете в чисто житейски смисъл много могат да ни издигнат, но много хора могат много да паднат надолу. Те са едно училище. Ако можем да се вглъбим в себе си и да направим правилните изводи, животът би бил много по-хубав. Видяхме колко малко ни трябва, за да бъдем щастливи, да оценим правилните неща в живота.“ – каза в студиото ни Алекс Раева.

Звученето на песента е в стилистиката на трип-хопа по идея на Бурян Маслев, а с китарата си Александър Георгиев внася звученето на 80-те. Песента е част от предстоящия четвърти албум на Mind Trips, втори с участието на Алекс Раева след My от 2018 г.

Новата песен на групата оставя усещането, че всеки от музикантите е открил нещо ново за себе си, следователно за нас. „Живея по-различен живот от предишния, който бе много наситен. Това съвпадна с раждането на детето ми. Осъзнах колко малко неща ни трябват и колко можеш да бъдеш щастлив и в такъв момент.“ – сподели Алекс Раева. Тези наблюдения върху живота се изливат в текста една нощ, след като готовата музика цяла година чака думите за нея. „Последната година даде много спокойствие, дойде с радостта от общуването с близки приятели, каквито сме музикантите в групата. Когато се съберем да правим музика, всичко останало изглежда извън балона. Забързаното ежедневие преди ни пречеше да работим по-активно, а в спокойствието сега е удоволствието от взаимната работа.“ – добавя Бурян Маслев. Удовлетворението, които им носи прекараното заедно време, открои и Александър Георгиев: „Беше много приятен момент, че успяхме да прекараме повече време в студиото. Това ни липсваше, а сега повече ни сближи.“ Близостта е една от съставките на Mind Trips, потвърждава и Алекс Раева: „Нашата музика изисква вдъхновение и общо чувство. Моментите заедно, колкото и рядко да бяха през тази година, са скъпи за нас.“ „Редки, но продуктивни.“ – вмята Бурян, който внимателно следи работата да върви в темпо.

За следващата песен остава още малко работа по постпродукцията, а пред завършване е още един трак. Музикантите казват, че предстоящият албум ще е в малко по-мрачни нотки от жизнерадостния My. „Няма песни като Summertime, няма ясно изразени любовни песни. Съвсем нормално е това време да роди такива песни. Не можем да бягаме нито от съвремието, нито от това което ни вълнува. Не можем да бъдем неискрени.“ – категорична е Алекс. „Да гледаме позитивно на нещата.“ – включва се Бурян, с което доказва, че когато не си затваряме очите за действителността, виждаме и бъдещето. И тогава можем да се погрижим то да бъде светло.

Поради липса на средства музикантите не снимат видео за Too Many Lies, което ги оставя с възможността за клип с текст. Това ни позволява, слушайки музиката, гледайки компютърните образи, емблема на съвремието ни, да проследим текста за това което ни запазва като хора. Така възприемаме песента в пълната й дълбочина. „Смисълът на текста е да запазим важните неща, да не забравяме, че имаме и поколения след нас, на които трябва да им предаваме важни послания. Чрез този текст мисля, че съм си изпълнила задачата.“ – заключава Алекс Раева.

  • Интервюто с Алекс Раева, Бурян Маслев и Александър Георгиев можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Тримата разказват за албума My от 2018 г. в „За албумите от техните създатели“ в сряда от 19 ч. и в събота от 14 ч.